Hlavní obsah

Fakulta humanitních studií UK nejspíš dostane nové sídlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nové sídlo Fakulty humanitních studií (FHS) chce Univerzita Karlova vybudovat z bývalé menzy. Fakulta totiž zatím žádnou vlastní budovu nemá a budoucí antropology nebo odborníky na elektronická média vzdělává v pronajatých prostorách po celé Praze. Nová budova na rozhraní Troje a Holešovic má stát 250 miliónů korun, škola chce peníze získat ze státní dotace.

Foto: ČTK

Fakulta humanitních studií při Univerzitě Karlově má dostat novou budovu, která má vzniknout přestavbou chátrající menzy v ulici 17. listopadu v Praze. Počítačová vizualizace

Článek

Střed budovy bude tvořit velká hala se střešním světlíkem, kde se mají studenti a učitelé setkávat. Své místo zde najdou také seminární a počítačové učebny, knihovna, děkanát i zasedací místnost. "Menza po přestavbě bude jediná budova FHS, vejdou se sem všechny požadované funkce fakulty," konstatoval Štech.

Fasáda budovy pak bude skleněná, zdvojený plášť má eliminovat hluk z okolí. Budova bude zvenku vypadat jako počmáraná a potištěná písmeny a znaky, potisk na skleněném povrchu však bude dovnitř propouštět denní světlo. Samozřejmostí je bezbariérový provoz, který zajistí výtahy.

Foto: ČTK

Náhled interiéru nové budovy fakulty

Podle Štecha je nynější situace FHS přímo kritická, škola nemá vlastní budovu a studenti musejí kvůli výuce přejíždět do učeben po celé Praze. Proto by měly stavební práce začít ještě letos, renovace by měla trvat šest let. Fakultu humanitních studií navštěvuje přes 2 200 studentů, vyučují se zde například genderová studia, obecná antropologie nebo orální historie. Finance na rekonstrukci chce UK získat ze státní dotace, a pokud by ji nedostala, chce si vzít úvěr.

Sídlo fakulty má vzniknout přestavbou zchátralé menzy, která stojí spolu s kolejemi v těsném sousedství opuštěných vil Milady a Milušky. Z těch nechal jejich správce Ústav pro informace ve vzdělávání(ÚIV) minulý týden vystěhovat squattery, pozemek pod vilami nyní pronajal soukromému nájemci.

Foto: ČTK

Nový design dodává budově zcela nový styl.

Mluvčí ÚIV Bohumila Beranová řekla, že by byli nejraději, kdyby v budoucnu získala vily univerzita. Podle zákona je však musejí napřed nabídnout státním organizacím, a pokud o ně neprojeví zájem, mohou dát vily do veřejné nabídky. Získat je potom může ten, kdo za ně nabídne nejvíc, předběžný odhad ceny však prý ÚIV zatím nemá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám