Hlavní obsah

Satelitní městečka už zájemce o bydlení tolik nelákají

Praha

Zájem o bydlení ve vlastním domě za městem i nadále trvá, mění se ale požadavky kupujících. Lidem už nestačí jen příslušný počet místností a velikost pozemku, satelitní městečka připomínající sídliště již tolik netáhnou. Vyplývá to ze studie dvou realitních společností.

Foto: ČTK

Satelitní městečka už tolik netáhnou.

Článek

O výsledcích studie společností Lexxus a Crestyl informovala jejich mediální zástupkyně Daniela Pavlíková. Do popředí se podle ní dostává provázanost s místním prostředím, dobrá občanská vybavenost a dostatek skutečné přírody, která již nesmí být pouhým slibem developera. "Neosobní satelitní městečka často skutečně připomínají sídliště a nenaplňují představy o příjemném bydlení ve vlastním domě," uvedly firmy.

Příjemnější komunitní zázemí jsou navíc lidé ochotní vyměnit i za delší dojíždění do zaměstnání. "Kvůli příjemnému bydlení s kvalitní občanskou vybaveností a dostatkem opravdové přírody jsou lidé ochotni dojíždět až 50 kilometrů za prací," řekl Pavel Bedrna z Lexxusu.

Lidé žádají víc soukromí

Důležitým prvkem při rozhodování, zda si pořídit byt ve městě či dům na okraji města, se podle studie také čím dál více stává dostatek soukromí. Klienti prý hledají přiměřenou velikost pozemků, která jim umožní vytvořit si svoji zahradu, hrací plochu pro děti či místo pro zahradní altánek nebo gril. Po zkušenostech se satelitní zástavbou současní zájemci o bydlení v rodinném domě preferují prostornější pozemky nad 900 i 1000 metrů čtverečních.

"Výstavbu nových rezidenčních projektů je nutné řešit komplexně a s rozmyslem. Není možné vedle sebe naplánovat 200 malých pozemků a pak se obávat toho, že si na sousedním pozemku někdo postaví dům od plotu k plotu s přesahem na další pozemek. Je důležité začít tvořit takové koncepty, které klientům dávají možnost výběru a posouvají rezidenční bydlení v Čechách směrem k lepšímu," uzavřel Bedrna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám