Hlavní obsah

Pražskou usedlost Kajetánka čeká rekonstrukce, vzniknou zde byty

Praha

Chátrající usedlost Kajetánka v pražském Břevnově se dočká rekonstrukce barokního zámečku a oranžérie. Současně zde soukromý investor obnoví park a postaví čtyři bytové domy. Uvedli to na tiskové konferenci zástupci projektu Kajetánka. Výstavba by měla být ukončena v roce 2011 a stát přibližně miliardu korun.

Článek

Z miliardové investice připadne přibližně desetina na objekty, které budou předány do vlastnictví městské části Praha 6 za symbolickou korunu. Týká se to zámečku a velké části anglického parku s jezírkem, které budou otevřeny pro veřejnost.

Usedlost Kajetánka koupila v roce 2005 irská investiční skupina Quinlan Private od italského investora. Quinlan Private se následně spojil s izraelskou společností Lapid Capital Venture Ltd. a společně od roku 2007 usilovaly o získání stavebního povolení. To bylo uděleno letos v květnu. Na rekonstrukci historických budov bude dohlížet Státní ústav památkové péče.

Na Kajetánce má být živo

Na Kajetánce má v rámci projektu vyrůst 145 luxusních bytů, jejichž dolní cenovou hranici developer odhaduje na 80 000 korun za metr čtvereční bez daně z přidané hodnoty. Vedle bytových domů budou byty také v bývalé oranžerii z roku 1760.

Využití barokního zámečku bude záležet na představách městské části. Předběžně se hovoří o společenském sálu a kavárně. Nová Kajetánka má být podobně jako nová Ladronka živým místem navštěvovaným veřejností. Developer například počítá s výstavbou dětského bludiště.

Historie usedlosti Kajetánka sahá do 16. století. V 17. století zde byla kaple a místo bylo vyhlášeným poutním místem. Oranžérie a malý barokní zámeček jsou z druhé poloviny 18. století. V roce 1948 byla Kajetánka vyvlastněna a sloužila jako dům pionýrů a mládeže.

Reklama

Související témata:

Související články

Na pražské Kajetánce vzniknou luxusní byty

Zchátralá usedlost Kajetánka v Praze 6 se má začít ještě letos proměňovat na 140 luxusních bytů. Investorem projektu je irská realitní společnost Quinlan...

Výběr článků

Načítám