Hlavní obsah

Ve Vysočanech roste nová čtvrť pro 40 000 obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražských Vysočanech roste na rozloze 250 hektarů nová čtvrť pro 40 000 obyvatel. Společný projekt nazvaný Nové Vysočany ve čtvrtek představili developeři, kteří se na výstavbě podílejí. V areálu, který vzniká v blízkosti stanice metra Kolbenova, zůstanou zachovány také některé původní průmyslové objekty, například funkcionalistická vila architekta Františka Alberta Libry.

Článek

Areál bývalých továren firem ČKD, Praga a dalších se změní na bytovou zástavbu s administrativními objekty. Počítá se také s občanskou vybaveností a rekreačním areálem v okolí říčky Rokytky. Část průmyslových budov bude zbořena, část z nich zůstane a bude přeměna.

Svou rozlohou bude tato čtvrť srovnatelná s řadou okresních měst a bude zahrnovat zhruba  600 000 metrů čtverečních kanceláří, 50 000 metrů čtverečních obchodů a 12 000 metrů čtverečních bytů. CelÝ projekt by měl vzniknout v příštích deseti až 15 letech a bude představovat investici kolem 70 miliard až 80 miliard korun.

S areálem ohraničeným ulicemi Kolbenova, Freyova, Poděbradská a Kbelská počítá i připravovaný územní plán, který jej bude označovat jako s rozvojové území.

Velké rozvojové území Vysočan má za sebou bohatou minulost. Na přelomu 19. a 20. století se stalo jedním z center průmyslového a technického rozvoje a chloubou českého průmyslu na domácích a zahraničních trzích; tím zůstalo až do konce minulého století.

Nejdůležitějšími vysočanskými závody byly mimo jiné Českomoravská továrna na stroje, Kolbenova elektrotechnická továrna a závod firmy Breitfeld-Daněk, později spojené ve světoznámou ČKD, dále pak Avia Aero, Praga i pekárna Odkolek.

Díky tomu jsou součástí lokality architektonicky, technicky a historicky významné budovy a objekty – například funkcionalistická vila navržená architektem F. A. Librou v blízkosti stanice metra Kolbenova či některé průmyslové výrobní haly v areálu Praga, které jsou důkazem vytříbené industriální architektury počátku 20. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám