Hlavní obsah

Praha rozdělí 59 miliónů na grantech pro vlastníky památek

Praha

Hlavní město rozdělí 59 miliónů v grantovém řízení pro vlastníky památek. Rozhodli o tom pražští radní, novinářům to řekl vedoucí odboru kultury a památkové péče Jan Kněžínek.

Článek

Většinu - celkem 35,73 miliónu korun - si rozdělí majitelé církevních staveb. Granty přesahující 200 000 korun bude muset ještě schválit zastupitelstvo. Zhruba stejnou částku rozdělovalo město na tyto účely i v minulých letech.

Magistrát obdržel celkem 152 žádostí, požadované částka přesahovala 362 miliónů. Radní ale rozhodli, že dotaci přidělí jen 77 žadatelům. "Žádosti se týkají především rekonstrukcí a oprav fasád, střech, krovů, dále výměn oken, odvodnění a podobných stavebních prací. Chceme, aby bylo navenek vidět, jak byly dotace použity," uvedl Kněžínek.

Dodal, že letos se opravy dočká například kostel sv. Havla v Celetné ulici, kostel v bohnické psychiatrické léčebně nebo vstupní brána Břevnovského kláštera. To, jak se stavby promění, mohou podle Kněžínka lidé sledovat ve fotogalerii na webových stránkách hlavního města.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám