Hlavní obsah

Oprava pavilonu v Havlíčkových sadech se chýlí ke konci

Praha

Oprava trojkřídlého zahradního pavilonu v Havlíčkových sadech v Praze 2 se chýlí ke konci. Radnice druhé městské části již schválila dodavatele na vnitřní vybavení stavby z 19. století. Novinářům to řekl místostarosta Jiří Paluska (ODS). Obnova by mohla být hotova v září, Prahu 2 bude celkem stát asi 70 miliónů korun.

Článek

Pavilon byl postaven v druhé polovině 19. století jako střelnice a kuželník, později zde byly hospoda a jesle. Radnice zde nyní chce zřídit kavárnu a cukrárnu. Součástí rekonstrukce byla i stavba repliky historické kuželkové dráhy v jednom křídle pavilonu. "Bude to spíše atrakce, hrát se zde bude moci podle původních pravidel," řekl Paluska.

Při opravách stavby restaurátoři nalezli nástěnné historické malby. Podle Palusky o nich radnice neměla tušení. Byly totiž za izolací, která je na stěnách od dob, kdy budova sloužila jako jesle. Opravy měly být výrazně levnější, radnice počítala s asi 45 milióny korun. Podle původních plánů se totiž stará část pavilonu měla zbourat a postavit znovu jako replika.

Zástupci radnice se ale nakonec rozhodli plány přepracovat a památku opravit restaurátorským způsobem, který je velmi drahý. Rozpočet se tedy zvýšil na 60 miliónů korun, dalších více než devět miliónů bude stát vnitřní vybavení.

O obnovu pavilonu usiluje městská část už několik let. Práce zbrzdily dlouhé diskuse o způsobu rekonstrukce i problémy s vydáním stavebního povolení. Rekonstrukce zahrnovala obnovu hrázděného zdiva, krovů, podlah, oken, dveří, střechy i vnitřních nástěnných maleb a dostavbu nového křídla.

Pavilon je součástí komplexu Gröbeho vily a zahrady Grébovka, byl postaven v 80. letech 19. století. Je součástí Havlíčkových sadů. Tento hojně navštěvovaný park, který je kulturní památkou, převzala vinohradská radnice v roce 1999. Byl ve velmi zanedbaném stavu. Městské části se dosud podařilo opravit například Gröbeho vilu, Viniční altán, zděný plot a vstupní brány.

Radnice chce letos začít s rekonstrukcí grotty, která bude stát asi 25 až 30 miliónů korun. Hotovo by mohlo být v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Gröbovky poputují miliónové investice

První rekonstrukce zcela zničeného objektu přišla na dvacet miliónů korun, dnes se tady kromě svateb pořádají třeba i kurzy argentinského tance nebo ochutnávka...

Výběr článků

Načítám