Hlavní obsah

Realitky: Ceny bytů už spíše stagnují, klesat budou jen mírně

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pád cen panelových bytů je už za námi, nanejvýš dojde už jen k mírnému poklesu. To v současné době vzkazují realitní kanceláře v Česku. Pokud jde o starší cihlové byty, jejich ceny podle námi oslovených realitek za poslední rok spíše stagnovaly, a pokud klesly, tak jen nepatrně. Ceny nových bytů by se podle nich mohly ještě o něco snížit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ceny starších cihlových bytů se nesnížily v atraktivních lokalitách Prahy, například na Vinohradech.

Článek

Hlavní změnou na trhu je podle realitek to, že začínají oživovat obchody. To považují za důležitý signál toho, že se na trhu začíná měnit situace. Kdo by chtěl čekat na ještě nižší ceny bytů, prý se už nemusí dočkat.

Panelové domy

„Situace pro kupujícího je dnes dobrá. Ceny panelových bytů v Praze od dubna 2008 klesly tak o 20 %, garsonka se dá koupit okolo 1,2 a byt 3+1 okolo 2,2 miliónu korun. Na trhu je relativně dost nabídek a o ceně se dá dobře jednat. Kdo disponuje penězi, nyní nakoupí dobře. Lákavých nabídek je hodně,“ řekl Právu jednatel pražské Omega Reality Miroslav Havelka.

Makléř nevylučuje, že by mohlo dojít ještě k určitému poklesu cen panelových bytů. Ale maximálně o 10 procent, a to ještě dnešní horní hranice. „Jestliže dnes by se konkrétní garsonka prodala za 1,3 miliónu, pak její cena může klesnout například na 1,2 miliónu,“ soudí Havelka.

Ředitel pražské Maxima Reality David Černík, která je jedním z největších zprostředkovatelů prodejů bytů v hlavní městě, soudí, že ceny panelových bytů se již dotkly svého dna. „Pokles proti loňskému dubnu činí u panelových bytů asi 25 %, ceny se teď mohou vychýlit oběma směry nejvýše o pět procent.

Makléřka Vanda Čechová z brněnské Real Spektrum City dalšímu poklesu cen panelových bytů už nevěří. „Netroufám s jistotou předvídat další vývoj, spíš čekám stagnaci,“ řekla. Podle jejích slov došlo v Brně u těchto bytů proti dubnu 2008 k poklesu o 20 až 30 procent.

Jaroslav Nekola z královéhradecké Ideal Reality se rovněž domnívá, že ceny panelových bytů, které za rok klesly o 10 až 15 %, už moc dolů nepůjdou, snad jen v horších lokalitách o 5 až 10 procent. „Od března se zase obchoduje normálně. Poptávající jsou sice opatrnější, takže prodeje bytů se často protahují, ale to patří k obchodu. Má-li někdo dobrý důvod ke koupi, třeba proto, že se žení nebo čeká děti, a vyhlédl si byt, který mu vyhovuje, neměl by dlouho váhat,“ soudí Nekola. Pouze tomu, kdo chce byt na investici, se může podle něho vyplatit čekat.

Dagmar Dánová z plzeňské RK Pubec sice připouští ještě určitý možný pokles cen, protože nabídka je dobrá, ale nechce odhadovat, o kolik. „Situace proti dřívějšku se hodně změnila. Dřív byly pro zájemce k prohlídce jeden dva byty, nyní je opravdu z čeho vybírat. Lidé proto i hodně bytů prohlížejí, než si něco zvolí,“ uvedla.

Podle ní zlevnily v Plzni jen dvou a třípokojové byty, u garsonek se ceny nezměnily.

Starší cihlové

Podle Havelky by mohly klesnout v Praze i ceny starších cihlových bytů, ale jen mírně. „Těchto bytů není na trhu dost,“ vysvětlil Havelka. Jiný názor má Černík. Ceny starších bytů v hlavním městě v průměru neklesly, zůstanou i dál na dnešní úrovni,“ tvrdí Černík.

Také podle Nekoly nelze ani v Hradci Králové čekat snížení cen starších bytů. „Když je dobrá žádaná lokalita, ceny se drží zhruba na stejné úrovni. Jen v horších místech by mohlo dojít k poklesu u těchto bytů o 5 procent,“ soudí Nekola.

Podle Dánové sice mohou ceny starších cihlových bytů v Plzni klesnout, ale opravdu jen málo. „U těchto bytů není vysoká nabídka,“ vysvětlila.

Nové byty

Ceny nových bytů v Praze by podle Černíka mohly ještě nějakou dobu klesat. „Je možné snížení ještě tak o 10 %. Zvýší se i tlak na kvalitu, protože dnešní nové domy připomínají moderní paneláky a někdy jsou ještě horší než paneláky,“ soudí.

Podle něho se ceny nových bytů reálně (po započtení slev a akčních nabídek) snížily proti dubnu 2008 o 10 až 15 %.

Havelka se naopak domnívá, že dnešní slevy nebo dárky developerů v podobě kuchyně, auta či garáže jsou už asi maximem, co kupující v Praze mohou očekávat. „Nelze počítat s tím, že budou prodávat třeba o 20 procent levněji, jejich marže není zas tak obrovská,“ uvedl Havelka.

V Hradci Králové je podle Nekoly určitě prostor pro snížení cen nových bytů. „Zhruba o 10 až 20 procent, prodej těchto bytů se zpomalil,“ uvedl makléř.

Kolik stojí běžné panelové byty (odhad, mil. Kč)
Praha/ Omega RealityBrno/ real SpektrumPlzeň/ RK PubecHradec Král/ Ideal Reality
Gars.1,1 - 1,41,1 - 1,2asi 1asi 1
2+11,8 - 2,11,8 - 1,91,5asi 1,6
3+11,8 - 2,42 - 2,11,7 - 1,8asi 2

Reklama

Související články

Kdy odečíst úroky z úvěrů na bydlení

Dotazy čtenářů se často týkají odečtu úroků z úvěrů na bydlení. Není se co divit. Podmínky pro možnost jejich odečtu od základu daně jsou totiž poměrně přísné...

Ceny bytů v panelácích klesly o statisíce

Až o několik stovek tisíc korun v současnosti zlevňují byty v panelových domech. Jedná se zejména o Prahu, v jiných lokalitách může jít jen o desetitisícové...

Mladí lidé znovu objevují kouzlo garsoniér

Prodej nejmenších bytů roste. Výrazně se na tom podílejí mladé páry, které při hledání prvního bydlení znovu objevují kouzlo garsoniér a malých jednopokojových...

Výběr článků

Načítám