Hlavní obsah

Ministerstvo uvolnilo dotace na zateplování i ekologické vytápění, žádosti však podávat nelze

Právo, Miroslav Kvapil, Vladimír Čechlovský

Ministerstvo životního prostředí v rámci programu Zelená úsporám podpořilo např. nákup kotlů na biomasu, solární kolektory, úsporná tepelná čerpadla apod. Další příspěvky půjdou na zateplování, konkrétně na projekty energetických úspor při rekonstrukcích a v novostavbách. Program byl zahájen 22. dubna a bude probíhat do konce roku 2012. Dotace však zatím prakticky podávat nelze.

Foto: archiv firmy Rockwool, Právo

Stát uvolnil i dotace na zateplení.

Článek

Žádost o dotace by se měla podávat na krajských pracovištích Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP) nebo na pobočkách pověřených bank. Banky, které budou žádosti administrovat, by měly současně nabízet poskytnutí úvěru na pokrytí zbývající části investice.

Žádat o dotace mohou vlastníci rodinných a bytových domů, fyzické osoby, společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, obce i podnikatelské subjekty. Zájemce bude muset vytvořit projektovou dokumentaci, která doloží výši úspor a způsob provedení. Tu společně s oficiální žádostí, jejíž formulář je k dispozici na internetu, předloží krajskému pracovišti Státního fondu životního prostředí (SFŽP).

Zde jeho žádost i projekt zhodnotí a v případě souhlasu ji uchazeč podá v bance, která mu danou částku vyplatí. Banky budou současně nabízet poskytnutí úvěru na pokrytí zbývající části investice.

Příjem žádostí o dotace byl zahájen na Den Země – ve středu 22. dubna 2009.  Přestože ministerstvo životního prostředí a jeho šéf Martin Bursík (Strana zelených) ve středu spustili s velkou pompou celou akci, nyní se ukazuje, že žádosti fakticky podávat nelze a ani není možné je úplně vyplnit.

Ministerstvo k tomu totiž zatím nevytvořilo základní podmínky. „Dosud byly podány fondu k posouzení dvě projektové dokumentace, žádost zatím žádná,“ potvrdila včera Právu tisková mluvčí Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Lenka Brandtová.

Ministerstvo k tomu totiž zatím nevytvořilo základní podmínky. „Dosud byly podány fondu k posouzení dvě projektové dokumentace, žádost zatím žádná,“ potvrdila včera Právu tisková mluvčí Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Lenka Brandtová.

Důvodem, proč přes obrovský zájem zatím lidé nemohou žádosti podávat, je jednak to, že SFŽP dosud neschválil seznam dodavatelů, kteří budou zateplení a výměnu topení provádět. Každý zájemce o dotace totiž může uvést do své žádosti jen toho dodavatele, který se nechal zapsat do seznamu a fond ho zapsal. Jiného použít nemůže a svépomocí si zateplení či výměnu kotle s nárokem na státní dotace udělat nelze.

„Bylo podáno přes tisíc žádostí o zařazení do seznamu firem, seznam bude hotov asi do čtrnácti dnů,“ řekla Právu vedoucí programu Zelená úsporám Irena Plocková ze SFŽP.

Obdobně to platí pro materiály a výrobky. Vlastník domu například nedostane dotaci, pokud si nechá instalovat kotel, který nebyl zapsán fondem do seznamu.

Banky vybrány pozdě

Druhým důvodem, proč nelze podávat žádosti, je to, že byly fondem pozdě vybrány banky, které mají naprostou většinu žádostí zúřadovat. Ty budou připraveny na tuto činnost až na konci května nebo až v červnu. Není tedy komu žádost podat. Žádosti sice může formálně přijmout i SFŽP, ale zájemce o dotace stejně bude muset počkat, až se do programu zapojí banky a jeho žádost vyřídí.

„Je třeba spustit IT program pro pověřené banky, zaškolit pracovníky,“ vysvětlila Plocková.

Banky rovněž musí připravit nabídku úvěrů pro lidi, kterým jejich vlastní peníze nebudou stačit na úhradu nákladů na zateplení a výměnu kotle. Dotaci od státu totiž dostanou až po úplném dokončení akce, tedy po zaplacení všech faktur dodavatelům a po splnění povinností vůči stavebnímu úřadu. I státní dotaci budou vyplácet pověřené banky.

Zájemci o dotace se tak nyní mohou věnovat jen přípravě podkladů nutných pro podání žádostí. Časově nejnáročnější je příprava projektové dokumentace. Lidé, kteří plánují zateplení rodinných domů, mají tu výhodu, že po jejím dokončení ji hned mohou podat na SFŽP. Ten ji posoudí a v okamžiku, kdy pověřené banky zahájí činnost, bude moci zájemce o dotaci podat žádost včetně projektové dokumentace do banky.

Na jaké kotle se vztahuje dotace

V rámci programu je možné získat dotace na výměnu kotle na tuhá či kapalná fosilní paliva (uhlí, zemní plyn) nebo elektrického vytápění. Vyměnit takové kotle můžete za:

  • Kotel na biomasu s automatickým přikládáním a s velkou akumulační nádrží: Dotace 60 % nákladů, maximálně 80 000 Kč
  • Kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva a malou akumulační nádrží či bez ní: Dotace 50 % nákladů, maximálně 50 000 Kč
  • Tepelné čerpadlo země-voda, voda-voda: Dotace 30 % nákladů, maximálně 75 000 Kč
  • Tepelné čerpadlo vzduch-voda: Dotace 30 % nákladů, maximálně 50 000 Kč.

Žadatelům o dotace slouží bezplatná informační linka 800 260 500 a webové stránky www.zelenausporam.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Kotle na uhlí skončí

Ministerstvo životního prostředí připravuje od dubna letošního roku spuštění nového dotačního programu na podporu zateplování rodinných domů a přechodu na...

Výběr článků

Načítám