Hlavní obsah

Stavby na Ground Zero v New Yorku prý nebudou hotové ani za 3O let

– New York

Výstavbě věží na Manhattanu v lokalitě Ground Zero, kde stávalo teroristy zničené Světové obchodní středisko (WTC), hrozí, že se velmi potáhne a budovy nebudou zcela obsazeny ani za skoro třicet let. Vyplývá to z důvěrné zprávy rady newyorského úřadu Port Authority of New York and New Jersey, který pozemky na Ground Zero vlastní.

Článek

List Daily News a televize NY1 uvedly, že podle zprávy jedna za tří plánových věží, vysoká 71 podlaží, nebude zcela obsazena před rokem 2037, tedy 36 let po atentátech, které stály život asi 3000 lidí. Její stavba by prý neměla začít před rokem 2026.

Hlavní věž, jež se má stát novou dominantou města, 541 metrů vysoká Věž svobody, jejíž výstavba už začala, nemá být zcela přístupná dříve než v roce 2019. Podle dosavadních plánů měla být dokončena v roce 2013. Třetí věž prý nebude zcela hotova dříve než v roce 2026.

Zpráva uvádí, že její pesimistické závěry jsou způsobeny hlavně vývojem ekonomické krize, jež ve svých důsledcích silně ovlivní poptávku po kancelářských prostorech.

Všechny stavby, které mají být vybudovány na Ground Zero, provázejí velké problémy od samého počátku. Práce musely být několikrát pozastaveny, měnily se plány na podobu místa kolem bývalých "dvojčat" a musely se revidovat i projekty prakticky všech příštích staveb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám