Hlavní obsah

Plzeň vyhlásí architektonickou soutěž na řešení prostoru v centru

Plzeň

Plzeňští zastupitelé schválili podmínky pro veřejnou urbanisticko-architektonickou soutěž, která by měla navrhnout řešení pro využití prostranství Anglického nábřeží v centru města. Pozemek mezi nábřežím, Americkou třídou a budovou banky tvoří jeden z nejdůležitějších vstupů do historického jádra města a navazuje na sadový okruh. Názory na to, zda má být volný jako nyní, zaplněný zelení nebo zástavbou, se ale liší.

Foto: Petr Eret, ČTK

Anglické nábřeží v Plzni

Článek

Plzeňská radnice vypíše urbanisticko-architektonickou soutěž na novou podobu Anglického nábřeží. Architekty čeká oříšek v podobě otevřeného atraktivního prostoru mezi budovou Komerční banky, nábřežím, Americkou ulicí a Kopeckého sady.

Prostor je v územním plánu města veden jako smíšené centrální území, což architektům dává širokou působnost pro případné využití zástavby. V současné době je stupňovitě řešené prostranství, jehož součástí je strohý památník obětem komunismu, prakticky prázdné. 

Architekti mají v podstatě volnou ruku  

„Není stanoveno, zda tam má být nějaký objekt nebo zda bude tato lokalita využita jiným způsobem. Náplň, struktura i výraz řešeného prostoru budou ponechány na volbě autorů,“ sdělila Irena Vostracká, ředitelka útvaru koncepce a rozvoje plzeňského magistrátu. 

Radnice má prakticky jedinou podmínku – v podzemí bude prostor pro velkokapacitní parkoviště. Návrh zastupitelů opoziční Plzeňské aliance na vypuštění zmíněného požadavku neprošel. Podle radního Petra Runda (ODS) je v případě zástavby prostoru podzemní parkoviště nutností, minimálně pro potřeby obyvatel, zaměstnanců nebo klientů objektu. Ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká doplnila, že i pokud by architekti prostor navrhli nezastavovat, podzemní parkoviště vzniknout může.

Lhůta pro podávání návrhů má být zhruba do poloviny září, výsledky veřejné jednokolové soutěže by měly být známé nejpozději do konce října.

Reklama

Související články

V Plzni vyroste nový kostel

Ve čtvrti Skvrňany vyroste modlitebna křesťanské Církve adventistů sedmého dne. Objekt by měl být otevřen i pro veřejnost.

Plzeňské náměstí září novotou

Zásadní proměna plzeňského centrálního náměstí Republiky skončila. Šedivý asfalt nahradila rozrastrovaná dlažba z porfyru, probarveného italského kamene....

Výběr článků

Načítám