Hlavní obsah

Zájem o chaty a chalupy na řadě míst klesá a s ním i ceny

Ve většině českých krajů letos oproti loňsku klesl zájem o rekreační nemovitosti. Makléři nejčastěji odhadují pokles o desetinu a podobně se často změnily i ceny. Jedním z hlavních důvodů je hospodářská krize, která ovlivnila celý realitní trh. Nižší zájem je patrný ve většině krajů sousedících s Německem a také na jihu a na severu Moravy.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Lidé často volí raději pronájem.

Článek

Realitní makléři v Moravskoslezském kraji odhadují, že by se poptávka mohla snížit podobně jako u rodinných domů asi o desetinu. Zároveň se budou chaty a chalupy prodávat asi o deset až 20 procent levněji než loni. Pokles cen o desetinu čekají také experti v Pardubickém kraji. Pokles poptávky nastal podle makléřů i v atraktivních oblastech Šumavy, Lipna či Českého ráje. Až o pětinu klesnou ceny také v Karlovarském kraji, odhaduje Vladimír Hoch z realitní kanceláře MGH Consult Karlovy Vary. Pokles prodeje v porovnání se stejným obdobím loňského roku je podle něj možná až poloviční.

Za situaci může krize

Situaci podle Hocha výrazně ovlivnila skutečnost, že krize zasáhla trh s nemovitostmi v zimním období. "Tedy v době, kdy bývaly i jindy obchody nejnižší," poznamenal. Makléři se většinou shodují, že vliv na menší poptávku mají také banky, které kvůli krizi zpřísnily podmínky poskytování úvěrů.

V mnoha regionech se zatím ceny nezměnily, protože prodávající nechtějí jít dolů se svými požadavky. "Momentálně se objevilo v Bavorské Rudě několik apartmánů, které byly cenově přijatelnější než v české Železné Rudě, takže se všechny prodaly," řekl Petr Otte z plzeňské realitní kanceláře Pubec. Český trh by měl podle něj na nižší ceny v Bavorsku reagovat, aby se podpořil prodej v příhraničí ČR.

Roste zájem o pronájem

Chaty a chalupy se v řadě lokalit místo prodejů začínají také více pronajímat. Zvýšený zájem o pronájmy hlásí například v oblasti Jeseníků Cestovní agentura Chatař. "Zatímco loni jsme měli touto dobou vyprodáno na letní prázdniny asi 20 procent kapacity, letos je to už zhruba 35 procent. Asi je to tím, že kvůli světové krizi letos některé rodiny nepojedou k moři," uvedla Alena Klimešová z agentury.

V Libereckém kraji se naopak majitelé horských chat, penzionů i restaurací svých nemovitostí často zbavují. Může za to výrazný pokles turistů ve střediscích. Řada podnikatelů se kvůli pořízení apartmánu, penzionu či hotelu zadlužila a kvůli úbytku klientů nemají své dluhy z čeho splácet.

Ne všude je však situace špatná. Trh s chatami a chalupami finanční krize zatím výrazně neovlivnila například ve středních Čechách. Některé středočeské realitní kanceláře sice zaznamenaly mírný pokles poptávky a menší snížení cen nabízených objektů, jiné ale hlásí naopak růst zájmu i cen. Obchody s nemovitostmi pro rekreaci neovlivnila krize ani ve Zlínském kraji, zvláště o nemovitosti vyšších cenových kategorií je stále zájem.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Stagnaci zažívá trh s rekreačními realitami na Vysočině. Nabídka chat a chalup v tomto regionu podle Pavla Wagnera z realitní kanceláře ve Světlé nad Sázavou zatím nestoupla ani kvůli rychlému růstu nezaměstnanosti po krachu skláren Sklo Bohemia.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám