Hlavní obsah

Dům, který dokáže shodit střechu jako kabriolet

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohyb, změna, volnost... to nejsou právě slova, která by připomínala dům. Londýnským architektům se ale podařilo vytvořit unikátní stavbu, která respektuje majitelovo přání a koresponduje s jeho momentální náladou. Jde o skleněný dům, který můžete pomocí jediného tlačítka uzavřít pod dřevěný obal.

Článek

Dům respektuje všechny potřeby majitele. Pokud miluje světlo a prosklené prostory, může si klidně vyrobit vlastní akvárium. Potřebuje-li soukromí, může dům jednoduše uzavřít vnějšímu světu pomocí jediného tlačítka.

Jeho stisknutím se spustí mechanismus, který pohání několik elektromotorů, které uvedou do pohybu dřevěný plášť domu posazený v kolejnicích, jež umožňují posuvný pohyb. Dřevěný kryt váží dvacet tun a jeho posunutí trvá přibližně 6 minut. Elektromotory posunující stavbu jsou zabudovány přímo ve stěnách tohoto pláště.

:.Chcete-li, dopřeje vám dům sluneční paprsky.

FOTO: Archiv firmy drmm.co.uk

:.Dům v zimním provedení.

FOTO: Archiv firmy drmm.co.uk

:.Varianty, které umí dům vytvořit.

FOTO: Archiv firmy drmm.co.uk

Vysunutím se rovněž vytvoří ideální stinný prostor - pochopitelně o velikosti domu. Zahradní oslava s večeří pod střechou je tedy to nejjednodušší, co svým přátelům můžete nabídnout. Právě tak může tento plášť krýt zahradní bazén.

Za touto geniální myšlenkou stojí architekt Alex de Rijke anglické firmy dRMM Architecture. Dům má především dopřát člověku opravdové souznění s přírodou. Umožní čerpat energii ze slunečních paprsků, na druhou stranu ale své majitele ochrání před sněhovými závějemi. Majitelé se tedy s přírodou sžijí. Otázkou ale je, kolik energie stojí jedno posunutí krytu? Aby se nakonec z velké symbiózy nestalo parazitování na hostiteli.

:.Dřevěný plášť právě zakrývá jen část proskleného domu.

FOTO: Archiv firmy drmm.co.uk

:.Dřevěný plášť se postupně posunuje, aby překryl celý dům.

FOTO: Archiv firmy drmm.co.uk

:.Posunutí pláště trvá zhruba šest minut.

FOTO: Archiv firmy drmm.co.uk

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám