Hlavní obsah

Na pražském Václavském náměstí vznikne další hotel

– PRAHA
Právo, Jana Šprunková

Bývalý Dům potravin na Václavském náměstí, nynější Bílá labuť, se má změnit v tříhvězdičkový hotel s výhledem na sv. Václava, Národní muzeum, ale také na magistrálu. Klientelu by podle Alexandra Podrabského, ředitele společnosti, která vlastní obchodní domy Bílá labuť, měla tvořit střední vrstva.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Podle majitele Bílé labutě se bude v centru lépe čelit konkurenci s hotelem než s obchodním domem.

Článek

„Již probíhá schvalovací řízení, a pokud bude zdárně ukončeno, tak chceme začít stavět ještě letos,“ řekl Podrabský agentuře ČTK. V příštím roce by měla být přestavba hotova. Hotelové pokoje, kterých má být šedesát, mají zabírat první až čtvrté patro budovy. V přízemí, stejně jako v suterénu, chce společnost ponechat obchody včetně supermarketu a restaurace. Na hotel sází z jednoho prostého důvodu.

„S hotely se čelí konkurenci daleko lépe než v případě obchodů, protože mohou více zužitkovat svoji výhodnou polohu. V případě nakupování lidé za zbožím více cestují a je jim v podstatě jedno, kde nakoupí,“ míní Podrabský.

Památkářům nejspíš spadne kámen ze srdce. Současnými plány je totiž zřejmě zažehnáno nebezpečí, že z domu vyroste něco jako věžák. Ještě před rokem se hovořilo o úmyslu přistavět na objekt ještě čtyři další poschodí, na což existovala studie. Nic takového údajně již nehrozí. „Dělalo se jen klasické řízení na obnovu,“ potvrdil Právu šéf magistrátních památkářů Jan Kněžínek. Jen o něco by podle něho měla nabobtnat střecha, ale jinak by dům neměl být vyšší, než je dnes. A stavbaři by neměli jít ani pod zem. Jednak už vlastně ani není kam a jednak o podzemní garáže hotely nestojí. „Většinou jim stačí vjezd pro dvě obslužná auta,“ řekl Kněžínek. A navíc mnoho hotelových hostů auty ani nepřijíždí.

Proti případnému zvýšení domu brojil Klub za starou Prahu a památkáři. A to přesto, že ještě před válkou byl původní objekt o tři patra vyšší.

Při bombardování byl ale zasažen a později srovnán se zemí. V padesátých letech byla dřívější urbanistická chyba z konce 19. století napravena a novostavba se srovnala s okolím. I u protějšího roháku směrem do Mezibranské byla snížena výška, a tak jsou obě strany v rovině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám