Hlavní obsah

Oprava Francouzské ulice v Praze se protáhne do léta

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kompletní rekonstrukce čeká v nejbližší době jednu z hlavních vinohradských tříd, Francouzkou ulici. Nezůstane v ní kámen na kameni. Výsledkem by měly být nová vozovka i chodník asi za 23 milióny korun.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Asfalt z chodníku zmizí a nahradí ho dlažba. Na vozovce tomu bude naopak.

Článek

Obyvatelé čtvrti se budou muset ale smířit s tím, že ještě v létě bude v ulici panovat čilý stavební ruch a hřmět sbíječky. Na rekonstrukci se už chystá Technická správa komunikací (TSK). Oprava, která Francouzskou čeká, nebude nikterak jednoduchá, silničáři hovoří o rekonstrukci rozsáhlé.

Ulici zasáhne prakticky od samého počátku za náměstím Míru, respektive od jejího křížení s Blanickou až po křižovatku se Slovenskou ulicí. Skončí tedy v místech, kdy se začíná svažovat k Vršovicím. Na tramvajovou dopravu naštěstí nebude mít žádný vliv, ta nemá být nijak omezena.

Opravovat se budou ulice i chodníky

Méně nadšeni ale budou zřejmě automobilisté, protože bude nutné vždy uzavřít polovinu ulice a přesunout provoz do protisměru. Vyměňovat se totiž bude povrch vozovky. Ze silnice zmizí dlažební kostky, které nahradí živice.

„Tím se výrazně sníží hluk z automobilové dopravy,“ konstatoval mluvčí TSK Tomáš Mrázek. Začít by se mělo v druhém čtvrtletí a TSK předpokládá, že rekonstrukce, která bude rozvržena do několika etap, potrvá zhruba čtyři měsíce.

Ani chodci to ale nebudou mít jednoduché, protože v souvislosti s opravou silnice se sveze i rekonstrukce chodníku. Tedy té části, která Královským Vinohradům zrovna příliš dobrou vizitku nedělá. Jedná se o takzvaný jižní chodník ve směru od náměstí Míru, kde jsou záplaty.

„Z chodníku na rozdíl od silnice zmizí živice a bude tam položena mozaiková dlažba, s historickými vzory pro tuto oblast, což je sedmdesátka s dámou a rámy s drakem,“ řekl Mrázek.

Za vykácené stromy radnice zasadí jerlíny japonské

Jakousi předzvěstí celé akce by mělo být pokácení čtyř stromů, které lemují chodníky.

„Ke kácení jsme přistoupili kvůli jejich nevyhovujícímu zdravotnímu stavu a tím pádem i zhoršené bezpečnosti,“ řekl Mrázek. Vinohradská radnice k tomu dala podle něho souhlas. „Po skončení stavebních prací tam opět vysázíme čtyři jerlíny japonské,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám