Hlavní obsah

Praha, Brno a Ostrava se představí na 20. veletrhu MIPIM v Cannes

Novinky, Barbora Vaníčková

Ve francouzském Cannes se na 20. ročníku veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM 2009 představí i Praha, Brno a Ostrava. Města se chtějí zahraničním investorům představit jako lokality vhodné k uskutečnění stavebních záměrů. Brány Festivalového paláce se otevřou 10. března a veletrh vyvrcholí galavečerem 12. března, kde budou slavnostně vyhlášeny nejlepší světové projekty uplynulého roku.

Článek

Během tří dnů mohou návštěvníci poznat projekty z celé Evropy. O pozornosti, která je veletrhu věnována, svědčí přítomnost primátorů, jejich náměstků a městských radních. Jedním z hlavních diskutovaných témat veletrhu budou různé úhly pohledu na světovou finanční krizi.

Neodmyslitelnou součástí veletrhu bude jako každoročně udělování prestižních cen MIPIM Awards za nejlepší světové projekty uplynulého roku v pěti kategoriích: administrativní centra, rekonstruované kancelářské objekty, projekty pro hotelnictví a turistiku, rezidenční projekty a „zelené budovy“ pro projekty šetrné k životnímu prostředí. Ceny MIPIMu budou vyhlášeny na oficiálním galavečeru 12. března. Za Českou republiku zasedne v porotě Jan Kasl.

Praha prezentuje územní plán

Praha bude mít na veletrhu svůj vlastní stánek již počtrnácté v řadě za sebou. Prezentace hlavního města se soustředí na nový územní plán. Záměrem je vytvořit atraktivní město 21. století, spojující tradice a historickou architekturu metropole s moderními vlivy.

Územní plán bude mít řadu přínosů nejen pro obyvatele Prahy, ale i pro investory a developery. Patří mezi ně zejména liberálnější podmínky a možnosti pro výstavbu v již zastavěných územích, která potřebují transformaci; tím investoři zároveň hlavnímu městu významně pomohou v revitalizaci dosud nevhodně využívaných území. 

:.Unibail-RODAMCO představí své úspěšné projekty pražských obchodních center - Centrum Chodov, Centrum Černý Most a nedávno otevřené Arkády Pankrác (na fotografii).foto: Unibail-RODAMCO

Novinkou v územním plánu jsou zásady pro umisťování výškových staveb, jejichž záměrem je zachování unikátního pražského „Genia Loci“, díky němuž je Praha uvedena na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Územní plán také uvádí podrobný výčet významných pražských lokalit, které potřebují revitalizaci. „Kvalitní záměr odpovědných investorů, kteří myslí i na veřejnou vybavenost od prostor pro společenské dění až po projekty volnočasových aktivit, by rozhodně byl přínosem pro hlavní město a konkrétní lokalitu, v níž bude revitalizace probíhat,“ říká Bořek Votava, ředitel Útvaru rozvoje hlavního města Prahy.

Brno představí nový železniční uzel

Mezi nejvýznamnější projekty, kterými se představí Brno, se řadí rozvojový projekt Europoint Brno – přestavba železničního uzlu a výstavba nového rozvojového území Jižní centrum. Doba realizace je v rozmezí let 2007-2015 a předpokládá se, že k financování budou využity i prostředky z fondů Evropské unie. Napojením na evropské železniční koridory se zvýší dostupnost města, které se tak stane významným mezinárodním dopravním uzlem.

:. Český technologický park v Brně.foto: Technologický Park Brno

Dalším prezentovaným projektem města bude průmyslová zóna Černovická terasa o rozloze zhruba 200 ha v blízkosti dálnice D1 (E50), železnice a modernizovaného letiště Brno-Tuřany. Zóna je zaměřena na oblast zpracovatelského průmyslu, strategických služeb a technologických center a již zde vznikly průmyslové areály řady významných společností i nájemní průmyslové nemovitosti.

Prezentován bude rovněž Český technologický park Brno, zaměřený na oblast lehkého high-tech průmyslu a strategických služeb. Je budován akciovou společností Technologický Park Brno jako společná investice města Brna a britské nadnárodní firmy P

:.Nový stadion působí monumentálně.foto: Ponava Project

Brno na veletrhu představí také projekt stavby nového fotbalového stadionu, který je pilotní částí projektu Ponava. Území Ponavy je tradičním centrem volnočasových aktivit města. Projekt hodlá tuto tradici zachovat a jeho cílem je zregenerovat městskou oblast o rozloze zhruba 30 ha na moderní sportovně-rekreační areál. Prezentován bude i projekt brownfields Kasárna Slatina, regenerace lokality bývalého vojenského areálu na komplex bydlení.

Ostrava láká podnikatele

Mezi nejvýznamnější projekty, které Ostrava potenciálním investorům nabízí, patří strategická průmyslová zóna Ostrava - Mošnov s rozlohou téměř 200 ha. Jedná se o atraktivní území vhodné k investování nejen pro subdodavatele společnosti Hyundai Motor Company, která přišla do Ostravy v roce 2007. V sousedství této zóny je připravován logistický areál a další rozvojové území pro malé a střední podnikatele.

K dalším významným projektům patří průmyslová zóna Hrabová či Vědecko-technologický park Ostrava. Zajímavými investorskými příležitostmi jsou pozemky typu brownfields v centru Ostravy a jeho okolí. Mezi hlavní lokality tohoto typu patří Karolina a Dolní oblast Vítkovic.

:.Nová Karolina park v Ostravě.foto: MultiDevelopment

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám