Hlavní obsah

Kotle na uhlí skončí

Právo, KIL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo životního prostředí připravuje od dubna letošního roku spuštění nového dotačního programu na podporu zateplování rodinných domů a přechodu na ekologičtější zdroje vytápění. Celkově program počítá s 10 miliardami korun.

Článek

Zároveň ministerstvo dokončuje návrh nového zákona o ochraně ovzduší, podle něhož se od ledna 2014 nebude moci topit v kotlích, které nesplní ekologická kritéria – zejména kotlích spalujících uhlí, eventuálně bude jejich používání sankcionováno vyšší daní z nemovitosti. V současnosti uhlím topí přibližně půl miliónu domácností.

Dotace vyřídí soukromé banky

Vyřízení žádosti a poskytnutí státní dotace nebude zajišťovat Státní fond životního prostředí, ale komerční banky, na něž se žadatelé budou obracet. V tuto chvíli jsou podle ministra Bursíka vybrány tři banky s celkem asi čtyřmi tisíci poboček, které budou dotační program nabízet.

Ministerský návrh počítá s tím, že před spuštěním celého programu bude k dispozici seznam výrobců a technologií splňujících ekologické standardy, na jejichž výrobky či řešení bude možné dotaci čerpat. „Když si ze širokého seznamu zájemce vybere, bude mít jistotu, že se dostane do parametrů programu,“ říká Martin Bursík.

V současnosti je průměrná spotřeba energie na vytápění 1 m2 starší nezateplené budovy cca 200 kWh/rok, u nové cca 120 kWh/rok. Do roku 2050 se počítá se snížením na 50 kWh/m2/rok.

Reklama

Související články

Vybíráme topné žebříky do koupelny

Při zařizování koupelny nebo při její rekonstrukci bychom si určitě měli pořídit topný žebřík. Nejenže nám účinně vysuší a prohřeje ručníky či pár kousků...

Výběr článků

Načítám