Hlavní obsah

Ženevské sídlo OSN čeká nákladná rekonstrukce

– ŹENEVA

Organizace spojených národů se chystá opravit své ženevské sídlo ve Švýcarsku, které trápí staré rozvody vedení, profukující okna a asi 40 kilometrů rezavějících trubek. Dnes o tom informovala agentura AP.

Článek

Po renovaci by měl 80 let starý Palais des Nations (Palác národů) v interiérech i zvenčí vypadat stejně, jako když ho ve 30. letech přebíral předchůdce OSN Společnost národů, řekl americký architekt Michael Adlerstein.

Alderstein, který pracuje na rekonstrukci sídla OSN v New Yorku, doufá, že první studie ženevské centrály bude dokončena ještě letos. Poté se prý vyhotoví podrobnější plán, který stanoví, co musí být vyměněno a co se může zanechat.

Bez úplné výměny se ale údajně neobejdou elektroinstalace, vodovodní trubky a další rozvody, sanitární zařízení a okna, která prý již dosáhla konce životnosti.

OSN odhaduje, že jen výměna 1680 oken přijde rozpočet na 18 miliónů dolarů (přes 387 miliónů korun). Elektrikáře pak čeká položit přibližně 100 kilometrů kabelů. Podle OSN je v budově asi 200 kilometrů potrubí a z nich přinejmenším 40 kilometrů potřebuje kvůli rzi výměnu.

Palác národů má celkovou plochu všech podlaží 157 348 čtverečních metrů. V budově, kde je 34 konferenčních místností, pracuje více než 4000 zaměstnanců. K dispozici mají 2800 kanceláří.

Reklama

Výběr článků

Načítám