Hlavní obsah

Praha 6 udělila první grant soukromým majitelům památky

– PRAHA

Městská část Praha 6 přiřkla majitelům bubenečské Náhlovského vily grant 900 000 korun. Secesní vilu z roku 1907, která je známá také jako Jurkovičova a je na seznamu kulturních památek Prahy, současní majitelé zdědili a užívají ji pro bydlení.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Náhlovského vila

Článek

Památkové granty Prahy 6 mají motivovat majitele k účinnější ochraně významných objektů, usnadnit jim obnovu, a tím přispět k udržení historické hodnoty čtvrti; tento příspěvek je první. Informoval o tom mluvčí Prahy 6 Martin Šalek. 

"Cílem je podpořit vlastníky, kteří chtějí restaurovat kulturní nemovité památky na území městské části Praha 6," řekla radní pro kulturu Ingrid Kejkrtová. Majitelé Náhlovského vily za rekonstrukci střechy a fasády už zaplatili několik miliónů korun, teď připravují opravu oken a dveří.

Podle Kejkrtové si Náhlovského vila zaslouží podporu i proto, že neslouží ke komerčním účelům, a proto si na rekonstrukci nevydělá. Šlo prý zatím o jediný objekt, který měl rekonstrukci s projektem a povoleními připravené v takové fázi, že splnil podmínky grantu.

Prostředky pro Náhlovského vilu pocházejí z loňského rozpočtu Prahy 6; pro letošní rok se počítá také s 900 000 korunami. Uzavírka podávání návrhů není stanovena. "Záleží na spolupráci s tím, kdo se přihlásí," řekla Kejkrtová.

Dušan Jurkovič projektoval také budovy úřadů

Vila dr. Náhlovského v Suchardově ulici je rodinný dům s četnými arkýři a lodžiemi. Její architekt, Slovák Dušan Jurkovič, zkombinoval lidové formy s městskými a při stavbě použil nové konstrukční materiály. Dušan Jurkovič projektoval budovy úřadů, škol, obytných domů i památníků. Mezi jeho nejznámější dílo patří výletní ubytovny Pustevny na Radhošti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám