Hlavní obsah

Kroměříž požádá EU o více než 200 miliónů na opravu sídlišť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KROMĚŘÍŽ

Kroměřížská radnice se pokusí získat z evropských fondů až 232 miliónů korun na investice do oprav budov a další infrastruktury na sídlištích v jihovýchodní části města. Peníze by měly směřovat především na rekonstrukce domů, ale i opravy místních komunikací a chodníků nebo rozšíření parkovacích ploch. Řekla to ředitelka Kroměřížské rozvojové kanceláře Jana Pošvancová.

Článek

Peníze chce město využít k úpravám sídlišť v lokalitách Oskol, Zachar a Slovan. Zhruba 60 procent z částky, kterou se Kroměříž pokusí získat, by mělo směřovat na opravy bytových domů, zbytek pak na další rozvojové projekty ke zlepšení veřejné infrastruktury a vybavení veřejných prostranství.

"Předpokládáme, že výsledky budeme znát někdy koncem prvního pololetí letošního roku," vysvětlila ředitelka. Peníze by pak podle ní město chtělo čerpat od začátku roku 2010. Přesný počet projektů, se kterými se bude radnice o evropské dotace ucházet, dosud uzavřen není.

Zateplení, opravy a rekonstrukce

Opravy za evropské peníze by se měly týkat domů s celkem asi tisícovkou bytů. Sídlištní budovy v jihovýchodní části města totiž na potřebnou rekonstrukci stále čekají. Počítá se například s jejich zateplením, opravami střech nebo rekonstrukcemi výtahů a balkonů.

Na sídlištích Zachar a Oskol je v plánu také oprava cest, chodníků nebo rozšíření parkovišť. Chystá se i úprava Slovanského náměstí a Bezručova parku.

Na peníze z evropských fondů dosáhla Kroměříž i v minulosti. Letos za ně začne opravovat například areál Hanáckého náměstí v místě bývalých Žižkových kasáren a stavět cyklostezku, která město propojí s nedalekými Kvasicemi.

Kroměřížská rozvojová kancelář je obecně prospěšná společnost zřizovaná městem, která se věnuje přípravě evropských rozvojových projektů a získávání dotací pro město i okolní obce. Založena byla v roce 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám