Hlavní obsah

V Brně klesne cena tepla, ale stále zůstane vyšší než v prosinci

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Akciová společnost Teplárny Brno (TB) sníží od 1. února cenu tepla domácnostem i dalším obchodním partnerům. Jak v pondělí uvedl primátor Roman Onderka (ČSSD), cena se sníží o 49 korun za jeden gigajoule (GJ). Roční náklady průměrné domácnosti o rozloze 60 metrů čtverečních v bytovém domě by tak mohly poklesnout zhruba o 2000 až 2500 korun.

Článek

Podle způsobu připojení k centrální teplovodní soustavě bude nyní stát jeden GJ 588 nebo 627 korun. Snížení cen bylo umožněno poklesem cen ropy a plynu na světových trzích. V souvislosti s loňským vývojem cen ropy a zemního plynu ve světě nyní platí brněnské domácnosti od 1. prosince za teplo z TB 637 nebo 676 korun za GJ, o deset až sedmnáct procent více než předtím.

Cena zůstává až o deset procent vyšší než v prosinci

Velkoodběratelům vzrostly ceny o celou pětinu na 560 korun za GJ. Cena tepla pro brněnské domácnosti bude tedy od února zhruba o osm až deset procent vyšší než před prosincovým zdražením, říká generální ředitel TB Alexej Nováček.

Předseda představenstva TB Jiří Oliva připomněl již dřívější snížení ceny tepla v Brně po roce 2006. Potom se ale muselo zvyšovat v souvislosti s vývojem světových cen ropy a plynu, na nichž jsou TB závislé ze 70 procent. Konkrétně cena zemního plynu ke konci roku 2008 vzrostla téměř o 30 procent. Oliva připomněl prosincový slib tepláren, že poklesne-li cena zemního plynu ve světě, upraví odpovídajícím způsobem cenu pro koncové zákazníky.

Teplárny jsou závislé na ceně plynu

„Teplárny Brno jsou závislé na ceně plynu, používají jej jako základní palivo zhruba z 90 procent, z 10 procent mazut a pyrolýzní olej,“ informoval Oliva. Společně s primátorem zdůraznili, že snížení cen bylo umožněno také po loňské fúzi TB a společnosti TEZA.

TB dodávají teplo zhruba pro 92 000 brněnských domácností, tedy pro 60 procent celého města. „Každý GJ tepla ze soustavy centrálního zásobování teplem je dotován přibližně padesáti korunami ze zisku z prodeje elektrické energie a regulačních služeb,“ říká generální ředitel TB Alexej Nováček a dodává, že něco takového by nebylo možné v době, kdy teplárny patřily privátním subjektům. Nyní jsou v majetku města.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám