Hlavní obsah

Osvobození novostaveb skončí příští rok, zateplení v roce 2012

Právo, Vladimír Čechlovský

Žhavou novinkou daně z nemovitostí je, že novela zákona, která bude účinná od ledna, zruší osvobození od daně u novostaveb a zateplených staveb. Předlohu již schválila Sněmovna a Senát a podepsal i prezident. Novostavby budou osvobozeny od daně naposledy v příštím roce.

Foto: Milan Malíček, archív firmy Átrium, Právo

Doba osvobození od daně se zkrátí, stále se však vyplatí.

Článek

To se bude týkat všech novostaveb, tedy i těch, které již nějakou dobu čerpají osvobození a ani se započtením roku 2009 nevyčerpají zcela patnáctiletou lhůtu pro osvobození, která je dána v nyní platném zákoně.

Příklad: Rodina Novákových postavila nový dům a od roku 2001 díky osvobození daň z nemovitostí neplatí. Přestože počítala s tím, že daň se jí nebude týkat celých 15 let, od roku 2010 se na ni daň bude vztahovat.

Jiný příklad: Mladí manželé Jonákových si postavili dům a letos dostali kolaudační souhlas s užíváním stavby. Vzhledem k přijaté novele zákona mají možnost uplatnit osvobození od daně jen příští rok. I tak se jim to vyplatí, protože obec zvýšila s pomocí místního koeficientu daň na dvojnásobek, a tak ušetří skoro 1500 korun.

Stavební povolení je nutné

Jinak je tomu u zateplených budov. Dnes platí, že mohou být osvobozeny od daně na dobu pěti let, tato lhůta se počítá od roku následujícího po provedení zateplení. Novela stanoví, že u zateplení lze využít toto osvobození naposledy v roce 2012.

Osvobození mohou využít všichni vlastníci bez ohledu na to, zda jde o obytný dům, rodinný domek či byt ve vlastnictví. Podmínkou ale je, že na provedení zateplení bylo vydáno stavební povolení. Tato podmínka je stanovena v zákoně a finanční úřad ji v žádném případě nemůže prominout.

O osvobození od daně je třeba požádat formou daňového přiznání. Příslušný je finanční úřad, v obvodu jehož působnosti leží nemovitost. Přiznání se podává do konce ledna. Kdo tedy chce být osvobozen poprvé v roce 2009, musí podat přiznání do konce ledna 2009.

Jak postupovat

Zateplování budov v ČR rychle postupuje, a tak lze očekávat, že bude velký zájem alespoň do roku 2012 využít osvobození od daně. Ukážeme na příkladu, jako je možné konkrétně postupovat.

Příklad: Vlastníci bytů v panelovém domě na pražském sídlišti loni začali se zateplením svého paneláku a letos v květnu bylo vydáno kolaudační rozhodnutí. I když vědí o připravované novele, přesto chtějí od příštího roku osvobození uplatnit. Získají ho sice jen na čtyři roky (2009, 2010, 2011 a 2012), ale i tak se jim to vyplatí. Například u třípokojového bytu totiž platí ročně daň 440 korun, což za čtyři roky při dnešní sazbě daně představuje úsporu 1760 korun na vlastníka. Taková suma se jim rozhodně vyplatí.

Pokud by ale v některém z příštích let Praha použila místní koeficient, kterým by se mohla daň z bytu zvýšit na dvojnásobek až pětinásobek, byla by jejich úspora mnohem vyšší.

Úspora na dani vlastníkům bytů ale nespadne zcela automaticky. Každý z nich musí podat do konce ledna finančnímu úřadu přiznání k dani, kterým se žádá o osvobození od daně.

Vyplnění přiznání však není zcela jednoduchá věc, zvláště pro některé starší lidi. Výbor společenství vlastníků proto připraví pro jednotlivé velikosti bytů po konzultaci s finančním úřadem jakási vzorová přiznání, podle nichž většina lidí bude moci své konkrétní přiznání snadno vyplnit. Ostatní zajdou na finanční úřad, který s vyplněním poradí.

I po novele zákona zůstane zachováno osvobození od daně na dobu pěti let u staveb, v nichž se změnil systém vytápění přechodem z pevných paliv na obnovitelné energie solární, větrné, geotermální a biomasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám