Hlavní obsah

Rekonstrukci historické budovy ČRo hrozí zpoždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Termínu dokončení rozsáhlé rekonstrukce historické budovy Českého rozhlasu na pražské Vinohradské třídě hrozí zpoždění. Na pravidelném zasedání Rady ČRo to uvedli zástupci vedení ČRo. Termín dokončení celé rekonstrukce za zhruba půl miliardy korun je 30. duben příštího roku.

Článek

"Pravdou také je, že s přibývajícím časem pociťujeme jisté ohrožení tohoto termínu. Domníváme se, že termín bude dodržen i za cenu třeba nasazení většího tempa stavařů," řekl generální ředitel ČRo Václav Kasík.

Podotkl, že dochází k jistému pnutí mezi Českým rozhlasem jako investorem a zhotovitelem, a snaží se jej proto mírnit. "My hlavně uděláme vše proto, aby byl termín v první řadě splněn," uvedl Kasík na dotaz, o kolik by se případně mohla rekonstrukce prodloužit.

Ředitel Ekonomického odboru ČRo Zdeněk Vodsloň uvedl, že k dnešnímu dni je vyfakturováno 185 miliónů korun. Podle protokolu, kterým se zjišťuje stav odvedených prací, je rekonstrukce v objemu prací zhruba na 40 až 50 procentech předpokládaného plnění. "To znamená, že jsme v provádění prací hluboce za plánovaným termínem i plánovaným objemem prací," uvedl Vodsloň.

Některé práce podle jeho slov nebyly zahájeny vůbec, ačkoliv už měly být z nějaké části hotovy, některé práce jsou naopak již dokončovány. "Nicméně celkově je před námi jednání o změně termínu dohotovení stavby, přes některé sliby ze strany zhotovitele je skutečně konečný termín vážně ohrožen," podotkl.

Vývoj rekonstrukce bude projednávat v lednu Rada

Rada podle slov jejího místopředsedy Ladislava Jíši si je situace vědoma. "Určité nebezpečí je, jak z hlediska termínu, tak z hlediska finančních nákladů," uvedl Jíša. Rada se dnes proto dohodla s generálním ředitelem, že si vyčlení jedno lednové zasedání předsednictva rady a bude podrobněji projednávat vývoj rekonstrukce, aby přesně věděla, v jakém rozsahu a co to může pro hospodaření ČRo znamenat.

Rada vzala informace vedení ČRo o rekonstrukci na vědomí a podle svého usnesení "znovu důrazně upozorňuje na závažnost situace, a to jak z hlediska nákladů, tak z hlediska termínu dokončení". "Rada proto žádá generálního ředitele, aby vedení ČRo počítalo i s krizovými variantami v rámci rozpočtu ČRo pro příští rok," usnesla se rada.

Český rozhlas začal rekonstruovat své sídlo v pražské Vinohradské ulici v roce 2007. Výsledkem největší rekonstrukce v historii budovy za více než půl miliardy korun má být ucelený rozhlasový komplex ohraničený ulicemi Vinohradská, Balbínova a Římská.

Budova Československého rozhlasu na tehdejší Fochově třídě byla slavnostně otevřena v prosinci 1933 a rozhlas v ní sídlí dodnes. Podle dřívějších informací ČRo se na budovu od 50. let takřka nesáhlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám