Hlavní obsah

Zájem o nemovitosti na horách poklesl, ceny zatím ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poptávka po nemovitostech v horských střediscích se zatím kvůli finanční krizi výrazně nezměnila. V některých oblastech se však již objevují první známky ochlazení, někde se v posledních měsících obchody úplně zastavily.

Článek

Ceny apartmánů a dalších nemovitostí v horských střediscích spíše stagnují. Například v Krkonoších se obchody s nemovitostmi v posledních dvou měsících kvůli přicházející hospodářské krizi zastavily, uvedla společnost I. Krkonošská realitní z Trutnova.

Obchody brzdí také vysoké ceny, které v posledních letech rostly i o desítky procent ročně. "V posledních měsících proto ceny začaly stagnovat a není vyloučeno, že půjdou i dolů," řekla Jeanne Mohauptová z I. Krkonošské realitní.

Jiní odborníci situaci vidí optimističtěji. "Zájem o horské lokality se proti loňsku výrazně nezměnil. Obchod s nemovitostmi je proces s delší setrvačností a tak se krize zatím nijak výrazně neprojevila," uvedl prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.

Pokles poptávky zahraničních klientů

Bez ohledu na krizi se však prý projevuje pokles poptávky zahraničních klientů. "To je zjevně standardní tržní vývoj, kdy došlo k uspokojení ´hladové´ poptávky například z řad holandských kupujících," dodal.

Na trh nyní podle šéfa asociace přicházejí například horské apartmány ještě z projektů minulých let stavebního boomu. To může způsobit v některých lokalitách převis nabídky nad poptávkou. "Takový vývoj samozřejmě bude mít dopady do cen," řekl Novotný.

Horské apartmány jsou luxusní zboží

S tím nesouhlasí Jan Stejskal ze sportovního a ubytovacího areálu v Harrachově. "V žádném případě nemůžeme říci, že ceny na horách klesají. Horské apartmány se nedají srovnávat se standardními byty. Horské apartmány jsou jako luxusní zboží, na něm se krize projeví vždy méně," řekl.

Například cena jednoho z nabízených apartmánů společnosti Orco ve Špindlerově Mlýně činí podle nabídky na webu bez daně z přidané hodnoty téměř 12 miliónů korun.

Zájem opadá

Z nabídek developerů na internetových stránkách vyplývá, že některé horské projekty se zatím příliš velké přízni kupujících netěší. Ze 48 luxusních bytů developerské firmy Sekyra Group ve Špindlerově Mlýně je podle její internetové nabídky volných 29. Jedna je rezervovaná, zbytek je volný. V prodeji jsou přitom podle mluvčího společnosti Radka Poláka od roku 2007.

Podobné to je u apartmánů společnosti Orco ve Špindlerově Mlýně. Ze 70 apartmánů, které tam prodává od letošního prvního čtvrtletí, se podle mluvčí Orka Petry Šedinové dosud prodalo sedm. Ve druhém projektu, který nabízí 27 apartmánů od loňského druhého čtvrtletí, je jich volných 15 procent.

Zatím jen deset z 26 bytů prodala v Deštné v Orlických horách také společnost Bemett, ačkoli je podle mluvčí firmy Moniky Buberlové prodává již od února 2007.

Nabídka horských apartmánů v současné době výrazně převyšuje poptávku také v Jizerských horách a západní části Krkonoš. Ještě před dvěma lety byly byty vyprodány často dříve, než je developer dostavěl. Dnes ale některé objekty dávno stojí a kupce marně hledají.

Situace na severu Moravy

Na severu Moravy se kvůli krizi snížil zájem o koupi chat a chalup v Beskydech. Naopak takřka beze změny zůstává obchodování s pozemky a rodinnými domy v podhůří, řekl ředitel realitní kanceláře Trimex Reality Robert Švec.

"O pozemky v podhorských oblastech mají stále zájem lidé, kteří mají dost peněz a hledají klidné bydlení mimo město. Za metr čtvereční zaplatí průměrně 300 korun, většinou kupují velké pozemky o rozloze až 10 000 metrů čtverečních," řekl Švec.

V Jeseníkách se finanční krize začíná podle odborníků projevovat v poklesu zájmu o rekreační objekty. "Chat a chalup, které čekají na kupce, v poslední době přibývá. Nabídka těchto nemovitostí již převyšuje poptávku," uvedl Josef Pekař z realitní kanceláře ALFA - Jeseníky.

Reklama

Související články

Českému realitnímu trhu se krize nevyhne

Trh nemovitostí a stavebního developementu je vždy determinován stavem finančních trhů a ekonomiky, proto kdokoli chce nemovitostem skutečně rozumět, musí...

Výběr článků

Načítám