Hlavní obsah

V Dubaji postaví energeticky soběstačný mrakodrap

Novinky, Barbora Vaníčková
DUBAJ

V Dubaji vznikne další futuristická stavba. Mrakodrap Anara Tower bude ekologický a energeticky soběstačný. Na jeho vrcholu totiž bude stát turbína, která celé stavbě zajistí elektrickou energii.

Foto: Profimedia.cz

Ekologický mrakodrap v Dubaji má mít 125 pater.

Článek

Stavba, jež má měřit 655 metrů, je zatím posledním z celé škály architektonických zázraků, které mají v Dubaji vyrůst. V mrakodrapu má být vybudován pětihvězdičkový hotel, umělecká galerie, několik zahrad, obchody a prostory pro kanceláře i soukromé byty.

Ekologický zázrak

Stavba pracuje hned s několika ekologickými prvky. Předně má být na vrcholu umístěna větrná turbína, která bude celou budovu zásobovat energií. Dalšími zdroji obnovitelné elektřiny mají být solární panely.

:.Obří větrná turbína bude energií zásobovat celou stavbu.foto: Profimedia

Anara Tower bude mít 125 poschodí, přičemž každých 27 pater oživí návštěvníkům pobyt prostorné zahrady a prosklené restaurace s neuvěřitelným výhledem. Architekti počítají i se zásobníky na recyklovanou dešťovou vodu.

Mrakodrap, který je inspirován minarety, navrhla společnost Atkins Designs Studio, stavbu financuje diveloperská firma Tameer Holding Investment. Zahájení výstavby by se mělo uskutečnit na konci roku 2009.

Reklama

Související články

Emiráty jsou rájem odvážných architektů

Globální boj o turisty je velmi tvrdý a stát, který k plážím a slunci nenabídne nějaký zajímavý bonus, v něm může skončit na druhé koleji. Jasnou výhrou jsou...

Výběr článků

Načítám