Hlavní obsah

Zájem o nové byty klesl o třetinu

Poptávka po nových bytech je v meziročním srovnání zhruba o třetinu menší. Na cenách se to však zatím neprojevuje. V dobrých lokalitách metropole ceny rostou o pět až deset procent, v jiných místech stagnují.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Motorem zájmu o nové byty bude podle odborníka poptávka Pražanů.

Článek

Pokles zhruba o 20 procent lze čekat jen v případě panelových domů, řekl v minulých dnech většinový majitel pražské developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský.

„Pokud se prodeje snížily, je to s ohledem na loňské předzásobení trhu a určitou psychózu, která panuje v souvislosti s krizí na světových trzích,“ uvedl Kunovský. Původní odhady propadu zájmu o nové bydlení se prý pohybovaly v nejčernějších variantách až kolem 50 procent.

V Praze ceny rostou, v okolí stagnují

Loni ceny bytů podle Kunovského stagnovaly, v kvalitních lokalitách rostly jen mezi pěti až deseti procenty. Podobný růst očekává Kunovský v dobrých lokalitách Prahy a okolí také v příštím období. V ostatních regionech však budou ceny prý spíše stagnovat.

Motorem zájmu o nové byty bude v budoucnosti poptávka samotných Pražanů, migrace z regionů, ale i například nákupy nemovitostí ze strany cizinců, kteří budou moci nakupovat bez omezení asi od května 2009. O zvýšení zájmu o nákup bytů lze také mluvit v souvislosti s předpokládaným poklesem úroků hypotečních úvěrů.

Reklama

Související články

Českému realitnímu trhu se krize nevyhne

Trh nemovitostí a stavebního developementu je vždy determinován stavem finančních trhů a ekonomiky, proto kdokoli chce nemovitostem skutečně rozumět, musí...

Nájemníci přijdou o některá občanská práva

Novela Občanského zákoníku, již připravuje ministerstvo pro místní rozvoj, chystá občanům další okleštění osobních práv. Nájemník má například právo přijmout...

Výběr článků

Načítám