Hlavní obsah

Staré továrny budou využity k bydlení i ve Středočeském kraji

Právo, Radek Plavecký

Nevyužívané opuštěné plochy po zemědělcích nebo průmyslových podnicích jsou označovány jako brownfields. Více než 80 procent z nich není ekologicky zatíženo a znehodnoceno, takže je možné jich využívat bez komplikace s likvidací ekologické havárie. Takových ploch je dle odhadů agentury CzechInvest ve Středočeském kraji asi 1500.

Foto: Radek Plavecký , Právo

Mezi brownfieldy patří i rozsáhlý areál vojenského prostoru Milovice-Mladá. Protože budovy a areál jsou dlouhé roky bez dozoru, zneužili je podvodníci k nelegálnímu ukládání německého odpadu. Kromě hal a obytných budov je zde také letiště s hangáry.

Článek

Vedle chátrajících průmyslových areálů a opuštěných JZD jsou mezi brownfieldy v kraji také bývalé vojenské budovy, cukrovary, cihelny, ale také mlýny či malé zámky.

Proměna zkrachovalého ČKD v pražských Vysočanech na moderní multifunkční halu je typickým příkladem využití takzvaného brownfieldu.

Opuštěné vojenské areály v Milovicích i Bělé

V kraji lze jmenovat například opuštěné vojenské areály u Milovic na Nymbursku nebo v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, ale i méně známá místa, jakými jsou různé statky, menší továrny, jako třeba bývalý pivovar v Tupadlech na Kutnohorsku.

V Příbrami například místo kasáren ve čtvrti Zdaboř vzniká obchodní a bytová zóna. V části areálu bývalého zemědělského družstva a jeho vepřína v Ledčicích na Mělnicku je výrobní a distribuční centrum soukromé firmy.

Zatímco v brownfieldech v České republice se znovu se obnoví zemědělská nebo průmyslová výroba, ve středních Čechách tomu tak není.

Továrny budou využity k bydlení a farmaření

Podle studie agentury CzechInvest a Středočeského kraje by měly být využity pro bydlení a služby ve městech, pro lehký průmysl a s ním spojené služby. Dále také pro projekty smíšeného zemědělství, jejímiž typickými představiteli jsou agroturistika, biofarmy nebo projekty kombinující bydlení a zemědělskou výrobu.

„Využití brownfieldů upřednostňujeme jako nejmoudřejší a nejšetrnější cestu dalšího rozvoje regionu. Dlouhodobě spolupracujeme s agenturou CzechInvest na vytipování vhodných lokalit i na jejich základním zmapování. Rádi bychom, aby se na území celého kraje dařilo vdechnout starým průmyslovým areálům nový život, podobně jako se to podařilo v minulých letech například v Kladně,“ uvedl dosluhující hejtman Středočeského kraje Petr Bendl (ODS).

Pro zájemce o opuštěné areály však znamená jejich využití mnohem větší náklady než stavba na zelené louce. Už jen demolice nebo rekonstrukce zatěžují případné záměry. Na využití brownfieldů ovšem poskytuje Evropská unie granty, o jejichž čerpání lze získat informace prostřednictvím CzechInvestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám