Hlavní obsah

Ve zdevastované Hrabovce v pražském Karlíně se scházejí narkomani, bezdomovci a zloději

– PRAHA
Právo, Petr Blahuš

Obyvatelé Pernerovy ulice v Karlíně se již dlouhou dobu bouří. Vadí jim neuvěřitelný zápach a špína kolem zrušeného hradla Hrabovka, které spadá pod Masarykovo nádraží. Úřady však nechávají prosby lidí v klidu.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Na nepořádek, zápach a neoprávněné užívání bývalého stavědla si obyvatelé Pernerovy ulice stěžují již dlouho.

Článek

Právo zjistilo, že se nejspíš na hradle scházejí také zloději barevných kovů, kteří nedávno několikrát svou sabotáží paralyzovali železniční dopravu v celé Praze.

První, co člověk uvidí, když vstupuje na pozemek ČD do prostoru hradla, je chcíplá krysa, která se už rozkládá, a potřísněné dámské kalhotky. O kus dál se válí několik injekčních stříkaček. Budovy, ve kterých před několika lety sídlila četa dělníků opravující železniční trať, jsou pomalované graffiti a vulgárními symboly.

Zloději měděných drátů

Okna hradla jsou vymlácená, výhybkové šachty jsou otevřené, takže člověk musí dávat pozor, kam šlape, aby se někam nezřítil. Bývalé stavědlo již dlouho skýtá obraz zmaru a rozkladu.

Směšně proto vyznívá varování na ceduli, že je trať hlídána železničními kamerami. Asi 50 metrů od ní totiž leží obrovská hromada kabelů, z nichž zloději vyřízli měděné dráty.

Opatrně nahlížím do jedné z budov. Každá místnost je bez ohledu na špínu venku kupodivu na první pohled obývaná. V poslední dokonce objevím „nájemníky“. Jsou jimi dva bezdomovci, muž neurčitého věku a žena, z níž pod peřinou vykukují jen špinavé nohy. Ptám se jich, jak dlouho tu bydlí a kde třeba berou vodu.

„Jsem tady několik týdnů, ale sousedé, kteří bydlí v každé místnosti alespoň po dvou, jsou tu mnohem déle. Pro vodu si chodíme na sousední stavbu tunelu pod Vítkovem,“ říká muž, který se mi představuje jako Karel. Prý je z Prahy. O důvodech, které ho dohnaly až sem, nechce mluvit. Naznačí jen, že mu osud nepřál.

Na otázku, zda ho odtud nechtěly úřady dostat, zavrtí hlavou a zasměje se. „Sem nikdo z úředníků ani nepáchne. Občas sem přijdou jen policajti, když někoho hledají,“ dodá Karel a zase zaleze pod peřinu.

Úřady Hrabovku ignorují

Úřady přitom o stížnostech obyvatel sousedních domů vědí už dlouhou dobu. Jednou z těch, kteří na zdravotně rizikové bydlení v sousedství brlohu opakovaně upozorňovali jak ČD, tak ministerstvo dopravy a dokonce úřad vlády, je i Hedvika Kučerová z Pernerovy ulice.

Zatímco městská policie tvrdí, že se jedná o problém na pozemku soukromého majitele, který je podle zákona povinen sám se postarat o nápravu, takže kromě výjezdů na zavolání tady zasahovat nemohou, podle ředitele Regionální správy majetku ČD Jana Skalického může být demolice opuštěných objektů provedena jen v rámci dopravní výluky.

„Reálný předpoklad realizace je koncem října,“ napsal Skalický Kučerové počátkem července v dopise, který má redakce Práva k dispozici. Jenže končí první listopadová dekáda a Hrabovka stále slouží zločinným živlům a bezdomovcům.

Reklama

Související články

Havajské ostrovy okem zkušeného cestovatele

Fotograf a cestovatel Leoš Šimáček je známý především cestopisy o Kanadě a Aljašce. Teď se rozhodl důkladněji prozkoumat kraj, který několikrát navštívil...

Výběr článků

Načítám