Hlavní obsah

Ministerstvo financí navrhuje zrušit omezení na nákup nemovitostí cizinci

Cizinci budou moci od příštího roku v České republice volně nabývat nemovitosti k bydlení. Návrh novely devizového zákona z dílny ministerstva financí, která to má umožnit, projedná v pondělí vláda. Důvodem změny je konec pětiletého přechodného období, na který Česko získalo výjimku od Evropské unie. Kabinet projednání návrhu kvůli údajným "technickým problémům" již dvakrát odložil.

Článek

Cizinci však stále ještě nebudou moci v Česku kupovat zemědělskou půdu. Na rozdíl od bytů a obytných domů je její koupě pro cizince omezena s EU dohodnutou sedmiletou výjimkou.

Přístup k tuzemským nemovitostem však byl i s dosud platnými omezeními pro občany jiných členských zemí EU podstatně jednodušší než před vstupem Česka do unie. Občané ostatních členských států EU tak například již od roku 2004 nemusejí kvůli koupi nemovitosti zakládat v Česku právnickou osobu.

Změna zákona podle realitních odborníků může zvýšit zájem o tuzemské nemovitosti zejména v řadách východoevropských investorů. "Novelu přivítají především obyvatelé ze zemí mimo EU, kteří u nás dosud mohli investovat do rezidenčních nemovitostí jen v případě, že v ČR sídlila jejich firma. Očekáváme zvýšený zájem občanů států východní Evropy, kteří budou kupovat byty nižší a střední cenové kategorie. Zatím obyvatelé z těchto zemí poptávali především bydlení ve vyšším standardu," řekl ČTK analytik poradenské společnosti King Sturge Ondřej Novotný

Z cizinců, kteří na tuzemském trhu kupují byty, zatím podle údajů realitní kanceláře M reality holding kralují s polovičním podílem Slováci. Druhé místo drží s 35procentním podílem občané Vietnamu, následují Rusové, Ukrajinci a Nizozemci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám