Hlavní obsah

V centru Prahy přibude další dům namísto parku

– PRAHA
Právo, Jana Šprunková

V centru Prahy na pozemku hřiště základní školy plánuje radnice Prahy 1 postavit několikapatrový obytný dům s podzemními garážemi. Zhruba za 140 miliónů korun.

Foto: Karolina Kudynová, Právo

Lodecká ulice

Článek

Obyvatelé v blízkosti Petrského náměstí už nasbírali pod petici za zachování hřiště a zeleně na 350 podpisů, chystaná zástavba jedné z posledních proluk vadí.

Poukazují mimo jiné na fakt, že budova znehodnotí objekt školy, protože zastíní okna vedoucí nyní do zeleně, a hřiště zanikne.

K dohodě mezi občany a radními nedošlo

Na setkání občanů s představiteli radnice k dohodě ale nedošlo. „Byla to jen první výměna názorů,“ konstatoval mluvčí úřadu Alexander Koráb. I když bylo v srpnu vydáno stavební povolení, hned tak se stavět nebude. V diskusi s obyvateli se bude pokračovat.

Starosta Petr Hejma (ODS) již před časem konstatoval, že zastavení pozemku nebyl nápad městské části, ale s iniciativou přišla sama škola, respektive její minulé vedení.

I současná ředitelka Jitka Kendíková ale stavbu obhajuje. Škola je sportovně zaměřená a pořádnou tělocvičnu nemá a potřebuje. Tento názor zastává i Hejma.

Starosta záměr stavět obhajuje

"V domě by mělo vzniknout zázemí pro školníka, nová teplárna, asi pětadvacet malometrážních bytů a tělocvična, která by sloužila i veřejnosti,“ uvedl Hejma. Pokud někdo argumentuje tím, že v místě není sportoviště, nemá prý pravdu. „Asi sto metrů od školy vznikl dvouhektarový park Lannová,“ konstatoval Hejma.

Byty by údajně měly být určené pro učitele a policisty, mohli by v nich bydlet i ti, kteří budou mít po deregulaci problémy s placením nájemného. Hejma tvrdí, že komerčně využity nebudou. Pokácení tří vzrostlých stromů podle starosty už nahradila výsadba na Petrském náměstí a v parku v Lannově ulici.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak bezpečně koupit stavební pozemek

Právní prověrka historie vlastnictví pozemku nám zajistí jistotu životní investice. Jednou ze základních smluv při stavbě domu je smlouva o koupi pozemku....

Výběr článků

Načítám