Hlavní obsah

V Londýně se prodává tajná síť tunelů

LONDÝN

V Londýně je na prodej kdysi tajná síť tunelů ze 40. let minulého století, kterou využívala vojenská rozvědka a kde se během studené války propojovala takzvaná horká linka mezi Washingtonem a Moskvou. Prodávajícím je dříve státní telefonní společnost BT, která usoudila, že už se bez ní obejde. Oznámila to agentura Reuters.

Foto: Reuters

Tajné chodby pod Londýnem jsou nyní na prodej.

Článek

Tunely o celkové délce jedné míle (1,6 kilometru) byly vybudovány v roce 1942 původně jako kryt pro 8000 lidí, ale pak je převzaly vojenské úřady, které je využívaly jako komunikační centrum a pro potřeby rozvědky. Po válce tam byly nejprve skladovány historické dokumenty a pak je využívala britská pošta pro spojování dálkových hovorů, včetně hovorů na "horké lince" mezi Bílým domem a Kremlem.

V 80. letech vláda část komplexu využívala jako přechodnou podpůrnou strukturu pro přísně tajný bunkr PINDAR - nejdůležitější vojenské zařízení v centru Londýna, které slouží pro potřeby zvládání krizí a jako komunikační středisko.

Reuters citoval realitní společnost, která má prodej na starosti, že o nyní nevyužívaný objekt mají velký zájem jak jednotlivci, tak společnosti a vládní úřady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám