Hlavní obsah

V přírodních parcích v Praze se stavět nebude

Právo, Jana Šprunková
PRAHA

Pokud si smíchovská radnice plánuje případné protažení tramvaje z nové konečné v Radlicích až na Dívčí hrady, kde by měla časem vzniknout bytová čtvrť, pak se nejspíš s touto vidinou bude muset rozloučit. A za své by měly vzít i další vize některých čtvrtí, které navrhly k zapracování do nového územního plánu Prahy.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Ani obyvatelé Kavčích hor na Praze 4 se zatím nemusejí bát, že přijdou o zeleň.

Článek

V mnoha návrzích jsou pokusy o necitlivou zástavbu významných pražských zelených ploch, které byly doposud chráněny jako rezerva pro rozšíření zeleně. „Útvar rozvoje hlavního města Prahy je posoudí, už nyní je ale téměř jisté, že většině z nich nevyhoví,“ míní jeho ředitel Bořek Votava.

"Nedokážu si představit, že bychom povolili například zástavbu Dívčích hradů nebo parku Vidoule, jak navrhuje radnice Prahy 5,“ dodal. Útvar tak reaguje i na varování komise životního prostředí Akademie věd ČR, která minulý týden upozornila na úskalí ubývající zeleně a na možné negativní dopady na zdraví obyvatel.

"Svahy Dívčích hradů, podobně jako například Barrandovské skály, jsou důležité krajinné dominanty pražského reliéfu, významně dotvářející pražskou scenerii, která je uvedena na seznamu světového dědictví. Navrhovaná bytová zástavba je zcela bezpředmětná,“ dodal Votava.

Stejně tak není podle něho možné vstupovat do přírodního parku Šárecké údolí, jak si zase představuje dejvická radnice. Ani obyvatelé Kavčích hor by se neměli obávat, že přijdou o zeleň. Výbor územního rozvoje městského zastupitelstva vyřadil návrh změny této lokality z předmětného zájmu už počátkem října. Nedotknutelné jsou podle ÚRM také meandry Botiče v Trojmezí.

Praha bude preferovat revitalizaci zastavěných území

"Plány developerů jsou samozřejmě velice ambiciózní. Požadavky z městských částí a vlastníků pozemků jsou ale často maximalistické a my se je v základní variantě snažíme revidovat a rozumně usměrňovat,“ míní Votava.

Útvar posoudí podněty všech 57 městských částí, bude ale korigovat ty nevhodné, které nejsou ve veřejném zájmu města a obyvatel a prospěch z nich by měla jen omezená skupina lidí. Praha bude podle Votavy spíše preferovat revitalizaci a transformaci již zastavěných území.

Zastavováním okolí hlavního města satelity, nákupními hangáry a komunikacemi se Praha oddělila od krajiny. Nyní město pracně hledá způsob, jak situaci napravit. Při přípravě nového územního plánu počítá s takovými změnami, které postupem let umožní vznik souvislého zeleného pásu kolem Prahy tvořeného lesy, loukami, pastvinami, sady a zahradami. Celkem to bude 1777 hektarů. Většina ploch budoucího pásu ale městu nepatří. Společně s městskými částmi vlastní pouze jednu třetinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha 5 tají novinky územního plánu

Starosta páté městské části Milan Jančík slibuje veřejnou diskusi, opozice ani občané mu nevěří. Atmosféra nedůvěry, která vznikla v Praze 5 už na jaře...

Výběr článků

Načítám