Hlavní obsah

Prezident Gašparovič má zálusk na zámek

Právo, Ivan Vilček

V Bratislavě není kde ubytovat významné státní návštěvy a tak i britská panovnice Alžběta II. bude možná muset spát v hotelu. To je nežádoucí scénář, kterému se snaží slovenský prezident zabránit tím, že se pro svůj úřad znovu pokusí získat nevyužívaný zámek v bratislavské okrajové čtvrti Rusovce.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Novogotický zámek v Rusovcích i jeho zahrada už roky chátrají.

Článek

„Historický zámek a park v Rusovcích by měl sloužit reprezentačním účelům," prohlásil Gašparovič. V cestě jeho plánům zatím stojí soudní spor s církevním řádem se sídlem v Maďarsku.

Podle prezidenta by však církev registrovaná v jiném státě zámek neměla vlastnit. „Do Bratislavy přijede britská královna, a ta nemůže bydlet v hotelu. My ji nemáme kde ubytovat,“ prohlásil Gašparovič.

Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský upozornil, že bez vyjasnění majetkových práv nebude do zámku investovat ani město, ani stát. „Doufám, že spor o zámek bude vyřešen rychle, aby mohla být zahájena jeho rekonstrukce,“ dodal.

Podle dobových pramenů byli majiteli zámku knížecí pár Elemír Lónyay a belgická princezna Stefanie, která zemřela v roce 1945 v Maďarsku. V závěti napsala, že zámek v Rusovcích odkazuje benediktinskému arciopatství se sídlem v maďarské obci Pannonhalma.

Až do konce 2. světové války patřilo území, kde leží čtvrť Rusovce, k Maďarsku. V roce 1947 však teritorium připadlo Československu. Od roku 1950 do roku 1989 byl zámek sídlem folklorního souboru SĽUK , poté o něj projevil zájem benediktinský řád.

Až do konce 2. světové války patřilo území, kde leží čtvrť Rusovce, k Maďarsku. V roce 1947 však teritorium připadlo Československu. Od roku 1950 do roku 1989 byl zámek sídlem folklorního souboru SĽUK , poté o něj projevil zájem benediktinský řád. Tím začal vleklý soudní spor, který možná skončí u mezinárodních instancí.

Až do konce 2. světové války patřilo území, kde leží čtvrť Rusovce, k Maďarsku. V roce 1947 však teritorium připadlo Československu. Od roku 1950 do roku 1989 byl zámek sídlem folklorního souboru SĽUK , poté o něj projevil zájem benediktinský řád. Tím začal vleklý soudní spor, který možná skončí u mezinárodních instancí. Již zahájená rekonstrukce zámku byla kvůli nevyjasněným vlastnickým vztahům zastavena, zámek i rozlehlý park chátrají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám