Hlavní obsah

Moravská města už vědí, na co dají miliardy z EU

Právo, Radim Kijonka, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEVERNÍ MORAVA

Jednotlivá statutární města Moravskoslezského kraje již detailně plánují, jak naloží se stovkami miliónů korun, které dostanou na svůj rozvoj z Evropské unie. Celkem dostanou zhruba tři miliardy. Ostrava se soustředí na budování centra, Karviná na lidnaté městské části, Opava zrenovuje Obecní dům.

Foto: Pavel Karban , Právo

Na rekonstrukci opavského Obecního domu poputují peníze z EU.

Článek

Ostrava, pro kterou je připraven balík 1,5 miliardy korun, plánuje oživit zejména centrum města. „Soustředili jsme se při výběru projektů na střed města. Finance například půjdou na Novou Karolinu, Slezskoostravský hrad nebo do zoo,“ uvedl primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD).

Investice do nové městské části – Karoliny – budou určeny na výstavbu infrastruktury, silnic, na zavedení hromadné dopravy. Dalším velkým projektem je oživení řeky Ostravice, sanace a rekonstrukce jejích břehů, vybudování cyklostezky, pěší trasy nebo vodáckého přístavu při soutoku s Lučinou.

Počítá se i s plochami ke slunění nebo s víceúčelovým objektem loděnice. V zoo je naplánováno zřízení safari, pavilónu evoluce, vybudování expozice pro medvědy a opice. Finance budou směřovat také na rekonstrukci Komenského sadu a na přístavbu alternativní scény Divadla loutek.

Karviná, která získala téměř 400 miliónů korun, vsadila na celkové zlepšení života exponovaných zón – Fryštátu, Ráje, Hranic, Mizerova a částí Nového Města a Darkova. „V zámeckém parku opravíme a zastřešíme amfiteátr, vybudujeme nové loděnice a zrekonstruujeme Larischovy konírny na centrum řemesel, umění a relaxace. Budou tam i pivní lázně a malý hotel,“ přiblížil primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD). Peníze město využije také na oživení veřejných prostranství.

Havířov zrekonstruuje prostory na kulturu o sport

Havířov za získaných necelých 300 miliónů korun plánuje zrekonstruovat pro potřeby městské knihovny dosud nevyužité prostory křídla magistrátu. Mezi další důležité projekty patří rekonstrukce náměstí U Severky, náměstí Nad Terasou i náměstí T. G. Masaryka na Šumbarku.

"Dalším záměrem je také vybudovat stezku pro in-line bruslaře a cyklisty zrekonstruováním chodníku v parku Lučina podél ulice Na Nábřeží. Podél stezky chceme postavit biketrialové komponenty a součástí projektu je i vybudování sjezdovky na přilehlém svahu s vlekem pro zimní sporty,“ přiblížil primátor František Chobot (ČSSD).

„Také bychom chtěli prověřit stávající trasování chodníků, posoudit stav veřejného osvětlení, městského a dětského mobiliáře a navrhnout jejich úpravu a doplnění v prostorech parku Stromovka a parku za KD Radost,“ dodal primátor.

Opava získá na dotacích přibližně 400 miliónů korun

„Plánujeme revitalizaci Obecního domu, vybudování několika dětských hřišť nejen v centru, regeneraci břehů řeky Opavy v délce asi sedmi kilometrů nebo park Joy Adamsonové. Z turistických atrakcí pak chceme například vybudovat takzvaná kukátka do minulosti,“ vysvětlil opavský primátor Zbyněk Stanjura (ODS).

Upozornil, že například park, umístěný v lokalitě před rybníčkem, věnovaný opavské rodačce a autorce knihy Příběh lvice Elsy Joy Adamsonové, by se měl v budoucnu stát jedním z hojně navštěvovaných míst ve městě. „Chceme v něm prvky, které by připomínaly Afriku, ale ne ve formě informačních tabulí, ale třeba ve formě atrakcí pro děti,“ popsal primátor.

Města musí projekty zrealizovat do roku 2015. Poslední statutární město v kraji – Frýdek-Místek – musí své plány předložit znovu, protože je dodalo s nedostatky.

Až poté bude definitivně jasné, jestli také část z balíku evropských peněz Frýdek-Místek dostane.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám