Hlavní obsah

Z pronájmu bytů se má platit pojistné

Právo, Vladimír Čechlovský

Lidé, kteří pronajímají své nemovitosti, budou možná mít od roku 2010 o mnoho menší příjmy. To má být způsobeno tím, že v řadě případů budou platit pojistné nebo nebudou moci uplatnit výdajový paušál.

Článek

Vyplývá to z věcného záměru zákona o daních z příjmů, který předložil do připomínkového řízení ministr financí Miroslav Kalousek. Právu to potvrdil jeho náměstek pro daně Peter Chrenko. Dnes se z příjmů z pronájmu nemovitostí, který neprobíhá na živnostenském principu, neplatí ani zdravotní, ani sociální pojistné a pronajímatel si může uplatnit výdaje buď ve skutečné výši nebo paušálem ve výši 30 procent.

Například majitel bytu, který ho pronajímá vedle svého zaměstnání a získá tím za rok sto tisíc korun hrubého, si může odečíst 30 % na výdaje (30 000 korun). Zbytek, to je 70 000 korun, představuje dílčí základ daně z pronájmu. Při sazbě daně 15 procent činí daň 10 500 korun.

Nově by si poplatník musel vybrat, zda daňově uplatní výdaje a zaplatí navíc zdravotní a sociální pojištění, anebo žádné výdaje nebude nárokovat k odečtu, a pak se ho ani nebude týkat pojištění. V obou případech si ale proti dnešku výrazně pohorší. Například ve variantě bez pojištění a bez paušálního výdaje by tak v našem konkrétním případě bylo dílčím základem daně celých sto tisíc korun získaných z pronájmu a daň by činila 15 000 korun (15 % ze 100 000 Kč).

Smyslem návrhu je zjednodušení situace

„Volba té které varianty bude záležet na poplatníkovi,“ řekl Právu Chrenko. Podle něho je důvodem změny zjednodušení stávajícího stavu. „Buď mám aktivní příjmy – uplatňuji si výdaje a platím pojištění, anebo pasivní – ostatní příjmy, a tedy neuplatňuji výdaje a neplatím pojištění,“ uvedl Chrenko. Návrh neřeší, zda výdajový paušál zůstane na současné úrovni 30 procent z příjmů, anebo se zvýší.

Kromě příjmů z pronájmu nemovitostí se dnes zdravotní a sociální pojistné neplatí ani z příjmů z dohod o provedení práce, z příjmů z kapitálového majetku, například dividend, ani z výher v loteriích, sázkách a vědomostních soutěžích.

Opatření se ale dotkne jen poctivých pronajímatelů. Mnoho lidí totiž pronajímá byty, domy, garáže a další nemovitosti na černo a neplatí daně. Stát si s nimi zatím vůbec neví rady, finanční úřady tyto lidi málokdy zjistí.

Reklama

Související články

Velká města zvýší nájmy o desítky procent

Lidé v bytech s regulovanými nájmy se příští rok finančně pořádně prohnou. Jejich činže se totiž zvýší nejrazantněji od roku 2007. Obálky s oznámením o nové...

Výběr článků

Načítám