Hlavní obsah

Malostranská beseda půjde do druhého kola

Právo, Jana Šprunková
PRAHA

Malostranská beseda má od neděle sice po 180 letech opět tři věže, ale k čemu bude objekt sloužit, až v závěru příštího roku opravy skončí, respektive kdo v něm bude mít na starosti kulturní aktivity i restaurační provozy, není stále jisté.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Malostranská beseda má od neděle zhruba stejnou podobu jako před 180 lety. Vrátily se na ni tři věže, které zdobí měděné helmice.

Článek

Minulý týden zastupitelstvo Prahy 1 neschválilo základní podmínky nájemní smlouvy pro společnost 2media. Tento měsíc je dostane na stůl znova. Za společností, která před více než rokem zvítězila ve výběrovém řízení, stojí mimo jiné herec Jaroslav Dušek či režisér Václav Marhoul.

Starosta Prahy 1 Petr Hejma věří, že při opětovném jednání zastupitelé pro pronájem zvednou ruku. „Nedopustím, aby se z Malostranské besedy stal evergreen jako z Werichovy vily,“ uvedl Hejma. Připustil, že neschválení podmínek smlouvy způsobila i nízká účast zastupitelů na schůzi a to by se nemělo opakovat.

Podle Hejmy není tedy nic ztracené. Jaroslav Dušek sice zastupitelům řekl, že s projektem a Prahou 1 končí, ale zřejmě to nemyslel až tak vážně. „Jeho vyjádření přičítám emocím, s panem Duškem mám schůzku, budou dál bojovat. Já této skupině věřím,“ konstatoval Hejma.

Nyní o pronájmu jednají jednotlivé politické kluby. Proti smlouvě byli především členové Věcí veřejných, kterým se nelíbí, že by společnost 2media měla ročně platit nájemné jen 1, 5 miliónu. Přitom v besedě budou tři restaurační zařízení. Ta ale podle zástupců společnosti mají vydělávat a dotovat především kulturní aktivity. Navíc je společnost 2media připravena do úpravy besedy okamžitě investovat 20 miliónů do vybavení.

Pokud zastupitelstvo v říjnu nájemní podmínky schválí, bude záměr pronájmu vyvěšen dva měsíce na úřední desce. Tím bude dána šance pro případné zájemce o pronájem besedy, museli by ale předložit lepší návrh než 2media.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám