Hlavní obsah

Zájem cizinců o byty trvá, roste podíl kupců z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani neklid na světových realitních trzích neodradil cizince od zájmu o tuzemské byty, jejich poptávka naopak dále roste. Mění se však skladba zahraničních kupců. Slábnoucí zájem ze strany západoevropských a amerických investorů nahradili zejména Rusové. Hitem zůstávají stále byty v centru Prahy, zájem však trvá i o další historická, lázeňská či horská centra. Shodla se na tom několik odborníků na realitní trh.

Článek

"V současnosti je poptávka po nemovitostech z řad cizinců relativně stabilní, nezaznamenali jsme výrazné změny a ani s nimi v nejbližší době nepočítáme," uvedl Radim Koliba z realitní kanceláře Hot Reality Plus.

Změnou však prochází skladba zahraničních zájemců. "Zatímco zájem klientů z EU a USA jednoznačně zeslábl, celkový růst zahraniční poptávky generuje především zvyšující se počet klientů ze zemí bývalého Sovětského svazu, nejvíce pak z Ruska," uvedl obchodní ředitel společnosti Lexxus Peter Višňovský. Stejný trend potvrzuje i Tomáš Zykán ze společnosti CPP Development.

Některé firmy však větší zájem cizinců o byty nezaznamenaly. "Aktuální poptávka cizinců po bytech díky silnému kursu koruny a také obecné náladě v zahraničí nemá vzrůstající trend a spíše stagnuje," uvedl Antonín Šmejkal ze společnosti MEXX Reality. "Mnoho cizinců řeší bytovou otázku prostřednictvím pronájmů a o koupi případně uvažuje až výhledově v budoucnu," dodal.

Novou skupinu zájemců o koupi bytu tvoří lidé, kteří do Česka přicházejí za prací, míní generální ředitel společnosti Českomoravská realitní Petr Vosmík.

Zájem cizinců se tradičně soustředí především na centrum Prahy. Do hledáčku se však podle Šmejkala dostávají i města jako Český Krumlov, Telč nebo Karlovy Vary.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám