Hlavní obsah

V Plzni je nyní už 25 rozvojových zón pro bytovou výstavbu

– PLZEŇ

V Plzni je nyní 25 rozvojových zón pro bytovou výstavbu, podporovaných radnicí, kde by mohli najít už do pěti let domov desetitisíce lidí. Za posledních 12 let se ve městě zastavělo 530 hektarů plochy, z toho na 200 ha vzniklo 4000 bytů, z toho polovina v bytových a druhá v rodinných domech. Průmyslová zóna Borská pole tvoří 150 ha. Vše se zastavělo poměrně snadno a poptávka je stále silná, řekla ředitelka útvaru koncepce a rozvoje Irena Vostracká.

Foto: Profimedia.cz

Město Plzeň

Článek

"Nezaměřujeme se na jednu obří lokalitu, chceme nabízet pestré bydlení," řekla. Lokality na byty, ale i na obchod a výrobu, budou developerům představeny na veletrhu Finpex 2. a 3. října.

"Mění se složení rodin. Spoustu bytů obývají dva až tři lidé, někde jen jeden a tak to bude i nadále," řekla Vostracká. Mnoho lidí má svůj trvalý byt na venkově a do města jezdí za prací, kde má další byt.

Plzeň se rozroste

Největšími plánovanými plochami pro bydlení, ale i obchod a lehkou výrobu budou Jižní a Západní město. První má vzniknout u dálnice v blízkosti Litic. Původně plánovaných 650 hektarů bylo sníženo na 250 ha. Část tvoří plochy pro výrobu.

Nově se mluví o dvěstěhektarovém Západním městě za sídlištěm Skvrňany směrem na Vejprnice a Křimice. "Až se postaví severozápadní okruh města, tak půjde o takový bonbonek v Plzni," řekla ředitelka. O této ploše pro zástavbu se uvažovalo už dříve, ale byla zablokovaná kvůli poddolování území. Nyní se prověřují sítě, dodala.

Velké rozvojové bytové plochy nabízí Švabiny na Doubravce, kde vzniknou stovky bytů v pestré škále, od samostatných domků po blokovou, pavilonovou a terasovou zástavbu. Dále Valcha, Zelený trojúhelník v blízkosti univerzity, kde je také prostor pro bydlení.

Zájem je o všechny typy bytů

Další lokality se nacházejí v okrajových částech Malesice, Lhota, Červený Hrádek, Černice. V centru vznikají byty v prolukách, nástavbách a tzv. brownfieldech, tedy místech po bývalých továrnách, která byla dříve na okraji města, ale nyní jsou v centru města i zástavby. Jde o bývalý pivovar Světovar, papírnu, Cukrovarskou ulici u zimního stadionu anebo mlékárnu na Borech. "Nejsou vhodné pro výrobu," řekla Vostracká.

V Plzni je zájem o všechny typy bytů. "Aktuální velkou poptávku po luxusním bydlení naplňuje připravovaný Palác Ehrlich u náměstí a trochu Ypsilonka na Bručné," řekla Vostracká.

Průmyslová zóna jako Borská pole už podle Vostracké v Plzni nevznikne, protože ve městě není pracovní síla pro montážní závody, které už navíc radnice nechce. "Máme tu ale kvalifikovanou sílu od dělnických profesí po vysokoškoláky," řekla ředitelka. Město se teď zaměřuje na podporu znalostní ekonomiky, tedy na lákání investorů zaměstnávajících kvalifikovanou pracovní sílu v návaznosti na obě univerzity.

Reklama

Související články

Místo Masarykova nádraží mají být byty

Více než čtyři desítky celoměstsky významných změn územního plánu Prahy schválili minulý týden zastupitelé. I přes výtky ze strany opozice tak územní plán...

Výběr článků

Načítám