Hlavní obsah

Firmy v Česku zatím nemají zájem o ekologické kanceláře

Firmy zatím v Česku nemají zájem o kanceláře v takzvaných "zelených" budovách, tedy ve stavbách s vysokými ekologickými standardy. To je důvod, proč zatím v ČR není jediná administrativní budova, která by se mohla označit jako ekologická. Nejbližší je ve Vídni, řekl minulý týden na konferenci o středoevropském realitním trhu Radomír Němeček ze společnosti TriGranit Development.

Článek

Náklady na výstavbu "zelených" kancelářských budov jsou podle Němečka o 30 procent vyšší než u běžných moderních kanceláří. Zejména zahraniční firmy přicházejí do Česka kvůli nižším nákladům, vyšší nájmy v ekologických budovách by tedy pro ně byly v rozporu s touto motivací, dodal Němeček.

Zvýšené ekologické ukazatele budov jsou při rozhodování o pronájmech rozhodně plus, nejsou však pro firmy určitě rozhodujícím faktorem, míní realitní odborník Tewfik Sabongui ze společnosti Jones Lang LaSalle.

Evropská komise přitom už dříve odhadla, že celkový potenciál úspor energií u administrativních budov je 30 procent.

Od loňského července musí mít všechny budovy v Česku s podlahovou plochou nad 1000 metrů čtverečních průkaz energetické náročnosti. Průkaz obsahuje štítek se zařazením do skupiny podle písmen A až F a údaje o celkové roční spotřebě energie vztažené na jeden metr čtvereční podlahové plochy. Grafická část průkazu musí být vystavena na veřejně přístupném místě v domě do 1. ledna 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Kancelářský trh dále roste

Podle zprávy zveřejněné mezinárodní společností v oblasti realitního poradenství DTZ se v Praze v loňském roce postavilo 161 000 m² nových kanceláří, čímž...

Vznikla Česká komora realitních kanceláří

Nově vzniklá Česká komora realitních kanceláří (ČKRK ) vypracuje a nabídne objektivní databázi cen nemovitostí v jednotlivých regionech ČR, stanoví pravidla...

Výběr článků

Načítám