Hlavní obsah

V Ostravě si postaví svůj vlastní orloj

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Po Praze a Olomouci bude mít pravděpodobně i Ostrava svůj vlastní orloj. Velké hodiny, na kterých se budou v každou celou hodinu objevovat postavičky z pohádek, se mají stát dominantou nové přístavby Divadla loutek na výstavišti Černá louka.

Foto: repro, Právo

Návrh výtvarníka Tomáše Volkmera na podobu orloje, který by se měl stát ozdobou nové přístavby Divadla loutek Ostrava.

Článek

Poprvé by se měl ostravský orloj rozhýbat a rozeznít v roce 2011. Záměr ozdobit novou přístavbu divadla netradičním orlojem vzešel z hlavy architekta Petra Hájka, který je spoluautorem současné podoby Divadla loutek. Budova z roku 1999 dokonce ve své době získala prestižní ocenění Dům roku, a proto je logické, že autor dostal na starost i návrh na její přístavbu.

„Když nám pan architekt navrhnul, že by na budově mohl být orloj, tak jsme se tomu zpočátku smáli, ale postupně jsme usoudili, že je to geniální nápad,“ řekla ředitelka Divadla loutek Ostrava Jarmila Hájková.

Zatím není úplně jasné, co se bude v každou celou hodinu na orloji odehrávat. Jeden z nápadů hovoří o tom, že by za otevřenými dvířkami mohly defilovat postavičky z českých pohádek - podobně jako apoštolové na pražském orloji.

Výtvarník a loutkář Tomáš Volkmer, který je autorem návrhu ciferníku, by byl zase rád, aby se na orloji odehrával souboj kašpárka a smrtky. „Když odbije celá hodina, objeví se za dveřmi kašpárek, který se snaží ubít smrtku. Ta se ale znovu a znovu objevuje,“ řekl Volkmer.

Nová přístavba Divadla loutek Ostrava by měla v budoucnu sloužit především jako alternativní hrací prostor. Exteriér by měl být navíc přizpůsoben pro letní představení pod širým nebem. V budoucnu by tak divadlo mohlo nabízet větší počet představení - nyní uvede během sezóny zhruba 400 představení, především pro děti školního a předškolního věku.

Většinu nákladů má pokrýt EU

Návrh na uvolnění peněz pro zpracování projektu přístavby divadla, ve kterém se s orlojem počítá, už prošel první schvalovací fázi v městské radě. Příští týden bude zastupitelstvo rozhodovat o dotaci na zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení.

Náklady na přístavbu jsou odhadovány zhruba na padesát miliónů korun. Město ale počítá s tím, že většinu těchto nákladů by kryly fondy Evropské unie.

Náměstek ostravského primátora pro investice Zdeněk Trejbal (ČSSD) tvrdí, že přístavba divadla je zařazena do integrovaného plánu rozvoje města. Zatím ale není jasné, zda bude investice zařazena do rozpočtu pro příští rok, nebo až později. „Je otázka, kdy ten projekt bude realizován, ale já si myslím, že realizován bude,“ řekl s tím, že rok 2011, o kterém mluví vedení divadla, považuje za reálný.

"Orloj se určitě nestane samostatnou turistickou atrakcí, ale do toho souboru lákadel, jakými je například Slezskoostravský hrad, velmi pěkně zapadá a já si myslím, že určitě bude pro Ostravu přínosem,“ dodal Trejbal.

Reklama

Související články

Staroměstský orloj hlídá elektronický plot

Staroměstský orloj má ode dneška přísnou bezpečnostní ochranu. Po špatných zkušenostech, kdy vandalové opakovaně ničili vzácné sochy nebo lepili štítky...

Výběr článků

Načítám