Hlavní obsah

Česko má na evropském realitním trhu nejstabilnější pozici

Právo, KIL

Toto konstatování zaznělo na semináři o českém realitním trhu, který nedávno uspořádala společnost CPP Development, developer luxusního rezidenčního projektu Central Park Praha. Seminář vedl partner expertní společnosti Property in Prague Erik Webb Dempsey, který působí na českém realitním trhu více než 15 let.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Česká republika je pro realitní podnikání stále atraktivní. Jeho silná ekonomika způsobuje, že má v současné době jednu z nejsilnějších pozic na evropském nemovitostním trhu,“ uvedl Dempsey. Za tímto úspěchem stojí podle něj několik důvodů. Jednak posilující česká koruna, rostoucí kupní síla obyvatel, nízká nezaměstnanost a stále téměř nejnižší hypoteční úroky v Evropě.

Tuzemský realitní trh rozhýbaly podle Dempsyho především dosavadní poměrně nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. „Více než tři čtvrtiny Čechů má nebo zamýšlí vzít si hypotéku. Nejvíce si přitom půjčují zaměstnaní lidé s vyšším vzděláním. Zadlužení českých domácností je ovšem ve srovnání se západní Evropou stále nízké.“

V otázce nasycenosti českého realitního trhu je Dempsyho komentář jasný. Žádná cenová bublina v Česku v dohledné době nepraskne: „Poměr mezi příjmy obyvatelstva a cenami nemovitostí zůstává v dobré rovnováze a dostupnost hypotečních služeb zůstává i přes průběžné navýšení úroků silná.“

Podle Dempseyho má český realitní trh stále nedostatečnou nabídku luxusních nemovitostí. Trendem bude zvyšování průměrné velikosti bytu, ta současná – 76 m2 je pod průměrem EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám