Hlavní obsah

Bublina na realitním trhu pomalu ale jistě splaskla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoj na realitním trhu v posledních měsících může naznačovat, že ceny bytů v metropoli a krajských městech dosáhly vrcholu a v nejbližší budoucnosti dojde k jejich poklesu. Podle analýzy, kterou provedla realitní společnost HOT REALITY PLUS v české metropoli, se dá hovořit spíše o stagnaci.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Některé lokality v Praze jsou a budou stále atraktivní.

Článek

Vyjma lokalit na samotném kraji Prahy, kde ceny bytů meziročně klesly řádově o 10%, nenasvědčuje současná situace na realitním trhu tomu, že by mělo v nejbližší době dojít k nějakému zásadnímu poklesu cen bytů. Oproti loňskému roku, kdy ceny bytů rostly v celé České republice, se za první pololetí zvýšily pouze nepatrně.

V uplynulém půlroce totiž zájem o byty, a to jak o nové, tak i starší v porovnání s předchozím obdobím výrazně ochladl. Realitní makléři proto očekávají, že ceny bytů v Praze budou v průměru spíše stagnovat, jejich případné zvýšení nepřesáhne výrazně míru inflace.

Vývoj cen v Praze je nejednoznačný

„V porovnání s loňským rokem, respektive loňským létem, dochází k určitému zklidnění. Ceny bytů byly i vzhledem k celkové kupní síle a průměrné mzdě střední vrstvy obyvatel dlouhodobě nadhodnocené. Přirozeně tedy dochází k tomu, k čemu dojít muselo, a to je stagnace, v některých lokalitách až pokles cen bytů,“ říká Radim Koliba z HOT REALITY PLUS a upřesňuje, že stagnace cen se projevila v lokalitách, jako jsou např. Praha 6, 7, 8 nebo na Praze 2.

V těchto lokalitách se dá v současnosti koupit standardní byt, tedy byt o výměře 50-70 m2 při zhruba 40 % opotřebení, za velmi podobné ceny jako v lednu tohoto roku. Oproti tomu v některých lokalitách skutečně došlo k meziročnímu poklesu cen v průměru o 10-15%. Jedná se především o byty v panelových domech na okrajových sídlištích, jako jsou Chodov, Háje, Komořany, Petrovice, Barrandov, Bohnice, Prosek atd.

"Existují samozřejmě i lokality, u kterých lze předpokládat další růst. Jedná se o atraktivní lokality, které jsou vyhledávané zájemci ani ne tak pro uspokojení potřeb bydlení, ale spíše z hlediska stále ještě výhodné investice,“ vysvětluje Radim Koliba. V těchto případech jde zejména o Prahu 1, 3 a 6.

Pro rodinu rodinný dům

Samostatnou kapitolou jsou domy na okraji Prahy nebo v dojezdové vzdálenosti. Pro mnoho rodin je vlastnit rodinný dům stále ještě nesplněným snem, kterému jsou ochotni obětovat maximum. Nicméně, dá se pozorovat, že při rozhodování se bere v úvahu, zda děti budou mít na výběr dostatek kroužků a zájmových aktivit.

V případě nového bydlení se zájemci daleko více zajímají o budoucí rozvoj lokality, zda je již vše dobudováno, a jaká je vybavenost službami. Zájemci si stále častěji chtějí prohlédnout již postavený projekt nebo případně zjistit, jací lidé bydlí v sousedství.

Reklama

Související články

Nadstandardní služby mohou bydlení prodražit

Poplatky za nadstandardní služby v nových bytových projektech můžou cenu bydlení citelně zvýšit. V kupní smlouvě však poplatky za některé služby nemusí...

Výběr článků

Načítám