Hlavní obsah

Chomutov si vezme úvěr 450 miliónů na úhradu stavebních investic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov chce uhradit dodavatelům peníze za investiční akce z integrovaného plánu rozvoje města z úvěru. Revolvingový úvěr ve výši 450 miliónů korun bude město čerpat krátkodobě na dobu maximálně dvou až tří měsíců. Tato doba je nutná k vyřízení administrativních úkonů pro vyplacení dotací z EU, sdělil mluvčí chomutovského magistrátu Tomáš Branda.

Foto: Profimedia.cz

Chomutovské náměstí.

Článek

Poprvé chce město čerpat úvěr v příštím roce. "Plánované stavby uhradíme z úvěru, který okamžitě splatíme z došlých dotací. Tím minimalizujeme náklady na úroky a poplatky za vedení úvěru. Revolvingový prvek umožní úvěr znovu čerpat vždy po předchozím splacení," uvedla primátorka Ivana Řápková.

Spoluúčast na financování projektů z dotačních programů EU město podle ní uhradí z rozpočtové rezervy a přebytků hospodaření z minulých let. "Úvěr použijeme pouze na předfinancování projektů integrovaného plánu rozvoje města, z obdržené dotace jej vždy splatíme. Nemusíme si tak půjčovat v objemu celkové hodnoty všech projektů, která činí 1,5 miliardy korun," doplnila.

Integrovaný plán rozvoje města zahrnuje vybudování oddechového a relaxačního centra, jež by mělo vzniknout do pěti let z areálu bývalých kasáren, zahrne i lokalitu Kamencového jezera.

Vybudování moderního multifunkčního centra s celoročním využitím si vyžádá 1,46 miliardy korun, téměř 71 procent nákladů by město mělo pokrýt z příspěvků EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám