Hlavní obsah

Památky jsou na prodej za milióny i za korunu

Pro milovníky romantiky, architektury, ale i jistého dobrodružství je možností, jak si splnit svůj sen, získat historickou stavbu. Mnohé z nich, přestože je stát prohlásil za kulturní památky, nemají žádné využití a chátrají. Národní památkový ústav (NPÚ) říká, že jedinou možností, jak je zachránit, je najít jim nového vlastníka. Proto prosazuje prodej památek, ať už je vlastní soukromník, obec či stát.

Foto: Jana Šprunková , Právo

Mnohé památky jsou na tom podobně, pomalu ale jistě chátrají.

Článek

A zatímco soukromý majitel, který památku buď koupil a nyní na její opravu peníze nemá, nebo ji získal třeba restitucí a nemá o ni zájem, může požadovat až milióny korun, obce nabízejí památky někdy i za symbolickou korunu.

V České republice je za kulturní památky prohlášeno přibližně 40 000 nemovitostí. Lidé znají především stovku hradů a zámků ve státní správě, které jsou výkladní skříní státní památkové péče. Památek je ale mnohem více, jsou mezi nimi i drobnější a skromnější stavby, které podle odborníků také zasluhují pozornost. Drobná, ale autentická architektura v krajině může mít často větší hodnotu než mnohokrát přestavěné solitérní zámecké sídlo.

"Ale i hradů a zámků je více než ta známá stovka, v České republice je jich téměř 2000," říká hlavní konzervátor NPÚ Josef Štulc. I mezi těmito stavbami jsou ale některé opuštěné a chátrající.

V Česku je na 3000 ohrožených památek

Ohrožených památek je podle NPÚ nyní asi 3000. Od roku 1996 vždy každé dva roky vypracovává ústav seznam nevyužitých či nevhodně užívaných, a tedy ve většině případů chátrajících památek. V seznamu je vždy i odhad ceny rekonstrukce - podle památkářů nejen pro případné zájemce o objekt, ale i pro "poslance, aby viděli, kolik památková péče stojí". Pátý seznam ohrožených památek je z roku 2005 a obsahuje 819 položek.

Seznam nejohroženějších památek má NPÚ také na svém webu, ten zahrnuje 678 nemovitostí. Jen v Praze jich je na pět desítek, jsou ale mezi nimi i památky, u nichž stát jako majitel deklaroval záměr je opravit, opravuje je, nebo jsou dokonce již po rekonstrukci. Internetový seznam také neuvádí, kdo je vlastníkem objektu.

Podle NPÚ je sice dnes ohrožených památek mnoho, památkové objekty jsou ale v lepší situaci než na počátku 90. let. Tehdy často sloužily opuštěné zámky jako zástava při žádosti o úvěr nebo pro spekulace. Později již takové kroky banky neumožňovaly v takové míře. Z uplynulých let podle památkářů existují naopak příklady toho, jak si soukromé osoby či sdružení opuštěné památky koupily a pečlivě je udržují - ať už s komerčním či nekomerčním využitím.

Od 7. září bude Česká televize vysílat seriál Památky na prodej, na jehož vzniku spolupracoval NPÚ. Zájemcům se budou nabízet zchátralé zámky, tvrze, kláštery a další stavby, které potřebují opravu. V každém ze 17 dílů bude vždy jedna památka na prodej a druhá jako příklad dobrého nového využití. K seriálu vznikla internetová stránka www.pamatkynaprodej.cz, na kterém budou informace o památce, kontakt na majitele i cena, kterou požaduje.

Reklama

Výběr článků

Načítám