Hlavní obsah

Město Opava chce koupit obchodní centrum Slezanka za 270 miliónů korun

– OPAVA

Město Opava chce koupit obchodní centrum Slezanka na centrálním Horním náměstí. Za 270 miliónů korun chtějí radní odkoupit pravou část budovy, která patří soukromému majiteli. Zároveň chtějí získat jeho podíl v levé polovině Slezanky, o níž se zatím dělí čtyři vlastníci včetně radnice.

Foto: Profimedia.cz

Centrum Opavy.

Článek

Město ale tak velkou částku v rozpočtu nemá, proto by si na koupi Slezanky muselo vzít úvěr, uvedl primátor Zbyněk Stanjura. Záměr radních musejí ještě schválit 16. září zastupitelé.

Město chce v budoucnu změnit tvář historického náměstí, kterou zatím ruší Slezanka hlavně svou sídlištní podobou a přímou návazností na gotický chrám. "Je to nešťastné řešení v srdci městské památkové zóny. Revitalizací celého náměstí chceme vrátit do centra Opavy život, který se přesunul do okrajových částí s hypermarkety," řekl Stanjura.

Opavská radnice o koupi Slezanky usiluje dlouhodobě, nikdy se ale s jejími vlastníky nedohodla. Nyní se ale situace změnila a po několikaměsíčním vyjednávání se soukromým majitelem radní v úterý schválili kupní smlouvu. Pokud ji přijmou i zastupitelé, město od něho koupí celou pravou část Slezanky i jeho podíl ve druhé části. Slezanka by pak měla tři majitele - město a firmy Čedok a Tempo. Právě s Tempem, bývalou Jednotou, město také jedná o odkupu jejího podílu v objektu.

Opava chce atraktivní centrum

Podle Stanjury je kupní cena 270 miliónů korun vysoká, proto budou zastupitelé zřejmě zvažovat její schválení. "Cena ale odpovídá tomu, že jsou ve Slezance obchody. Podle znaleckého posudku jsou výnosy z nájmů za posledních deset let asi 13,5 miliónu korun ročně, což je poměrně vysoká suma," upozornil primátor.

Revitalizace náměstí podle něho nebude ekonomicky výhodná, ale městu se vyplatí, protože získá atraktivní centrum. "Pokud se město stane majitelem obchodního centra, začne odborná debata o podobě celého náměstí, která může trvat až čtyři roky," naznačil primátor. Během té doby bude Slezanka nadále obchodním centrem, výnosy z nájmů půjdou do městského rozpočtu.

Slezanku, na jejímž místě stály v 17. století starobylé pravovárečné domy, čeká buď rekonstrukce, nebo zbourání. Nová zástavba by měla především zapadnout do historického centra, řekl Stanjura. Pokud by se město rozhodlo pro rekonstrukci Slezanky, pak by se měla více otevřít a propojit s náměstím, míní opavský architekt David Wittasek.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak bezpečně koupit stavební pozemek

Právní prověrka historie vlastnictví pozemku nám zajistí jistotu životní investice. Jednou ze základních smluv při stavbě domu je smlouva o koupi pozemku....

Výběr článků

Načítám