Hlavní obsah

Rekonstrukce novogotického zámku v Blovicích bude stát 40 miliónů korun

Právo, Ivan Blažek
PLZEŇSKO

Zámek v Blovicích na Plzeňsku se vybarvuje do podoby, kterou měl za Rakouska-Uherska. Žlutočervenou minulých desetiletí nahrazují nové smetanově bílé omítky. Pseudogotická památka tak získává podobu, kterou měla po přestavbě v roce 1873. Rekonstrukce novogotické památky by měla skončit v příštím roce, vyžádá si 40 miliónů

Foto: Ivan Blažek, Právo

Blovický zámek mění barvy. Starou žlutočervenou nahrazuje smetanově bílá.

Článek

„Zatím je hotová západní a jižní fasáda včetně průčelí, nyní se pracuje na severní straně,“ řekla Právu Eva Pančíková z Muzea jižního Plzeňska, které areál využívá. „Příští rok chceme obnovit fasádu východního křídla i přileh -lou terasu. Tím rekonstrukce zámku skončí,“ dodala.

Rozsáhlé opravy začaly v roce 2001 a vyžádaly si už téměř čtyřicet miliónů korun. O náklady se dělí stát a Plzeňský kraj, který je zřizovatelem muzea. „Na dokončení fasád budeme potřebovat ještě 2,8 miliónu, věřím, že se nám opět podaří získat dotaci,“ po-dotkla Pančíková.

Na revitalizaci naopak teprve čeká rozlehlý pětihektarový anglický park. „Požádali jsme o šest miliónů korun z Evropské unie. Pokud je získáme, provedeme úpravy alespoň v blízkosti zámku. V plánu je mimo jiné rekonstrukce kašny, jezírka a vstupní brány,“ uvedla Pančíková.

Kolik bude stát obnova vlastního parku je zatím ve hvězdách. „Necháme připravit projekt a uvidíme, co ukáže dendrologický průzkum,“ upozornila ředitelka.

Voda versus stromy

Areál ohraničený řekou Úslavou a proťatý Mlýnskou struhou i korytem potoka ohrožují povodně, které se podepisují na stavu zdejších stromů. „Po záplavách v roce 2002 nečekaně padla dvě stě let stará lípa a ještě starší jilm s téměř šestimetrovým obvodem kmene. Nevíme, v jakém stavu jsou ostatní stromy,“ podotkla Pančíková, podle níž bude nutné také odstranit náletové křoviny.

"Projekt chceme mít hotový v příštím roce, práce budou postupovat po etapách a potrvají zhruba pět let,“ odhadla Pančíková. Zámek vznikl přestavbou tvrze, která v Blovicích stála už v šestnáctém století. Od války až do roku 2000 objekt sloužil zemědělské škole.

Muzeum přibližuje historii regionu, v září zde začne umělecká výstava Tvarem, citem, energií a k vidění bude také nová expozice Nemoci našich předků.

Reklama

Související témata:

Související články

Žinkovský zámek se změní v luxusní hotel

Romantickou památku čeká renesance, v obnoveném parku mají korzovat lázeňští i kongresoví hosté. Léta spící a pomalu pustnoucí romantický zámek v Žinkovech...

Výběr článků

Načítám