Hlavní obsah

Nymburk chystá revitalizaci dvou největších sídlišť

Rozsáhlou obnovu sídlišť Jankovice a Drahelice chystá v příštích letech nymburská radnice. Projekt by měl řešit především nedostatek parkovacích míst, který představuje pro většinu lidí z obou sídlišť největší problém. Chystá se však i vybudování nových hřišť, míst pro odpočinek nebo kontejnerových stání. Oznámil to místostarosta Miloš Petera.

Článek

Naprostá většina lidí vidí jako hlavní problém obou sídlišť nedostatek míst na parkování. "Asi to nebude jen problém Nymburka, ale je to opravdu špatné. Auta stojí na chodnících, na trávě, prostě všude. Je zázrak, když se mi povede večer zaparkovat před mým domem," řekl Zdeněk Straka z Drahelic, kde je na 1584 bytů jen 219 parkovacích míst.

"Na dokumentech k projektům pracují dvě projekční kanceláře, obě považují parkování za hlavní téma," řekl místostarosta. Podle něj by mělo v Drahelicích přibýt 423 parkovacích stání, v Jankovicích by se potom současný počet 415 rozšířil na 690 míst. "Počet ovšem nemusí být konečný, na projektech se stále pracuje a možnosti na další rozšíření tu jsou," podotkl Petera.

Vznikne cyklostezka, pěší zóna i nová stání pro kontejnery

Lidé však nejsou spokojeni i s dalšímu věcmi. "Vadí mi také nepořádek a celkově nehezký vzhled sídliště. Nečekám zázraky, ale rozhodně se nedá říct, že by to tu byla oáza zeleně," řekl Jan Černý z Jankovic. I to by se mělo postupem času zlepšit. "Pomoci by měla například jiná stání pro kontejnery, které budou blíže silnici. Popeláři k nim budou mít lepší přístup a nebude kolem nich nepořádek," podotkl místostarosta.

Projekt počítá také s obnovou zeleně a vytvořením nových míst pro odpočinek. V Jankovicích by například podle návrhu měl být i les s jezírkem a také louka u potoku Liduška, kolem něhož povede cyklostezka a pěší zóna. "Pokud se tam podaří udržovat pořádek, mohlo by to být velmi příjemné. I když k Lidušce bych si do trávy asi lehnout nešel," řekl Tomáš Holík z Jankovic.

Město by chtělo mít zcela zpracovanou studii obnovy sídlišť do konce letošního roku. Kdy bude celý projekt dokončen, zatím není jisté, podle Petery by se však mělo začít s pracemi už v příštím roce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám