Hlavní obsah

Na jižní Moravě zřejmě vyroste další sluneční elektrárna

BRNĚNSKO

U Cvrčovic na Brněnsku by měla začít fungovat nová sluneční elektrárna. Víc než tisícovka panelů bude podle plánů investora, společnosti Solar 1, zásobovat několik desítek domácností. Zabere plochu přes 8000 metrů čtverečních, což je víc než jedno fotbalové hřiště. Investor už požádal o stavební povolení podle úřední desky Městského úřadu v Pohořelicích.

Článek

Na jihu Moravy zatím vyrábí proud jen několik málo solárních zdrojů. Od loňska je v provozu asi 15 000 solárních panelů v Jaroslavicích na Znojemsku, které stály kolem 100 miliónů korun. Na zhruba 132 miliónů přišel park v nedalekém Hrádku s výkonem 1,1 megawattu a 18 000 panely. Patří zatím k největším v Česku.

Elektrárna ve Cvrčovicích má mít výkon 200 kilowatt. Pozemky, na nichž mají panely stát, má společnost Solar 1 v pronájmu. Jde o 8000 čtverečních metrů, tedy necelý hektar. Právě velký prostor, který je na zajištění poměrně malého výkonu potřeba, je podle odborníků hlavní nevýhodou solárních systémů. Navíc ne všude jsou pro ně vhodné podmínky.

V Česku tak solární panely vyrobí jen zanedbatelné množství energie, do několika procent. Jižní Morava je díky nejvyššímu slunečnímu svitu pro výstavbu solárních elektráren v Česku nejvýhodnější, slunce tam svítí asi o deset procent víc než v severnějších částech země.

Reklama

Související články

Hrušovany začnou využívat sluneční energii

V obci Hrušovany na Chomutovsku se na podzim začne stavět sluneční elektrárna. Vesnička v polích na severu Čech se totiž rozhodla, že předvede v praxi,...

Výběr článků

Načítám