Hlavní obsah

Liberec zachvátila stavba nákupních center

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

V Liberci se už na podzim otevřou dvě nová nákupní centra. Jako první zahájí 31. října provoz obchodní centrum Nisa, který prošel nákladnou rekonstrukcí a dostavbou. V listopadu by se měl otevřít také nový obchodní dům Plaza. Podle původních předpokladů měla být ještě před Vánoci dokončena i první etapa centra Forum. Stavba má ale zpoždění, a obchody tak začnou sloužit až v únoru příštího roku.

Článek

Centrum Nisa je nestarším obchodním centrem v kraji. Postaveno bylo v roce 1999 a jeho výstavba tehdy přišla na 700 miliónů korun. Firma ING Real Estate obchodní dům získala v roce 2004, kdy za něj zaplatila 30 miliónů eur (tehdy asi 900 miliónů Kč). Centrum ale už tehdy nestačilo rostoucím nárokům zákazníků, a proto byla loni v červenci zahájena rekonstrukce a dostavba areálu za 1,75 miliardy korun.

Z původních 25 000 metrů čtverečních obchodních ploch se Nisa rozrostla na dvojnásobek, o polovinu na 1800 míst se rozšířila parkoviště. "Nová Nisa Liberec nabídne 160 obchodů, multikino s osmi sály pro 1200 diváků, restaurace a kavárny," řekla mluvčí investora Renáta Kodadová. Mezi nájemci je Ahold, Marks, New Yorker, Datart, C, Hervis Sport, Lindex, Reserved, Intersport, Baťa nebo Humanic.

Díky rekonstrukci zůstane Nisa největším obchodním centrem v kraji, konkurenční obchodní domy Forum a Plaza i loni dokončený Globus jsou menší. Centrum Plaza, které vyrostlo na místě zkrachovalého projektu Galerie Galas, nabídne zájemcům 15 000 metrů obchodních ploch a parkoviště pro téměř 500 automobilů. Centrum Forum by mělo být po dokončení zhruba třikrát větší a bude mít 800 míst k parkování, součástí areálu se totiž stal i sousední parkovací dům. Oba obchodní domy navíc nabídnou vedle obchodů také byty a kanceláře.

V Liberci se začalo stavět také další nákupní centrum - Galerie Liberec společnosti ECE. Součástí projektu za zhruba 2,5 miliardy korun bude i řešení přilehlé křižovatky. Obchod má stát přes ulici proti centru Forum. Před několika dny ale stavební úřad práce zastavil, protože firma v přípravě stavby odtěžila víc zeminy než měla. Další obchodní centrum mělo vyrůst také na nedalekém pozemku po bývalé Textilaně. Investor ale od záměru upustil a na pozemku zřejmě vyrostou byty.

Reklama

Související témata:

Související články

Liberecká Nisa se rozroste

Nákupní centrum Nisa Liberec se během jediného roku rozroste na dvojnásobek. Výstavbu řídí architektonická a projekční kancelář K4, investorem projektu...

Výběr článků

Načítám