Hlavní obsah

Most dá na rozšíření zóny Joseph přes 100 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Most připravuje čtyři stavby umožňující rozšíření průmyslové zóny Joseph nedaleko Havraně. Akce si vyžádají celkem přes 100 miliónů korun. Město požádá o příspěvek z programu na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury ministerstva průmyslu a obchodu, informovala náměstkyně primátora Hana Jeníčková.

Článek

"Joseph je strategickou a akreditovanou zónou, podporu pro některou z plánovaných akcí by se tak mělo podařit získat," uvedla.

Stavby zahrnují výtlak splaškových vod za 45 miliónů korun, druhou a třetí etapu výstavby komunikací a inženýrských sítí za celkem 35 miliónů korun a vybudování elektrorozvodů v zóně, jež si vyžádá 22 miliónů korun. S městem se na investici bude podílet společnost ČEZ.

"Nejdříve požádáme o dotaci na elektrorozvody, stavbu ukončíme do konce letošního roku. U zbylých staveb záleží na tom, zda stát uvolní prostředky i v příštím roce," doplnila Jeníčková.

V zóně Joseph působí mexický producent hliníkových hlav a bloků do automobilových motorů Nemak. Závod za 1,5 miliardy korun zahájil provoz na podzim 2003, firma v něm chce zaměstnat 530 lidí. Nemak se chystá provoz během sedmi let rozšířit, investovat celkem osm miliard korun a vytvořit až 1360 pracovních míst. Od listopadu 2006 zde má sídlo i společný podnik, který založila německá pobočka Nemaku s automobilkou Daimler Chrysler.

Výrobu v zóně zahájila nedávno firma Recticel, belgický výrobce palubních desek do automobilů. Na konci červnu začala stavět výrobní halu americká společnost Advanced Fitrantion Systems Inc. (AFSI), zastoupená dceřinou firmou AFSI Europe. Zájem o pozemky projevil zpracovatel dřeva Europahaus Holzindustries.

Zóna o rozloze 190 hektarů je první rozvojovou plochou Mostu na zelené louce. Společně se státem zde město dosud investovalo bezmála 380 miliónů korun.

Výstavbě zóny Joseph předcházela řada sporů s ekologickými aktivisty a místním sedlákem Janem Rajterem. S tím se ale město nakonec dohodlo a vykoupilo od něj za 260 miliónů korun pozemky v okolí zóny. Většinu z peněz poskytl stát.

Reklama

Související témata:

Související články

Most nabídne pozemky na internetu

Město Most bude mít na internetových stránkách burzu investičních příležitostí pro zájemce o pozemky či výrobní haly. Podle mluvčí mosteckého magistrátu Anny...

Výběr článků

Načítám