Hlavní obsah

Lounům se nedaří prodat budovy v bývalých kasárnách

Právo, Karel Otcovský
LOUNY

Město Louny za osm miliónů korun prodalo zatím pouze dva pozemky v areálu bývalých kasáren, kde vzniká nová obytná čtvrť Zahradní Město. Pozemky jsou určeny pro výstavbu bytových domů. Radnice naopak stále hledá zájemce o tři armádní objekty.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Tři budovy bývalých kasáren se městu nedaří prodat.

Článek

Po třech neúspěšných dražbách jsou nyní budovy k mání ve volné nabídce za úhrnnou cenu 11,5 miliónu korun. Město zároveň slevilo z podmínek na využití objektů. Nabyvatel už nemusí budovy zachovat, bez problémů je může zbourat a místo nich postavit nové bytové domy. „Věříme, že se nakonec zájemce najde,“ říká tajemnice lounské radnice Renáta Čapková.

V centrální části Zahradního Města má podle představ vedení města vzniknout více než 200 bytů. Podle lounského starosty Jana Kernera (ODS) bude celkový počet bytových jednotek záležet na investorovi, respektive na tom, jaké zvolí technické řešení.

Hrubé odhady počítají s asi 100 byty na pozemcích v Javorové ulici a s přibližně 150 byty v domech na Zeleném náměstí. Byty by podle Kernera mohly být dokončeny maximálně do tří let od uzavření smlouvy. Město nabízí i pozemky pro individuální výstavbu 83 rodinných domů, prodat se podařilo už parcely pro 53 domů. Radnice vyčleňuje na přípravu čtvrti Zahradní Město každoročně desítky miliónů korun.

.: V nové lokalitě nepřestává výstavba rodinných domů.foto: Právo/Karel Otcovský

V nové čtvrti by mělo vzniknout na 300 bytových jednotek

Celkové náklady na vybudování inženýrských sítí, chodníků, místních komunikací, centrálního náměstí, osvětlení a parků přesáhnou 80 miliónů korun. Peníze chce radnice získat zpět právě prodejem bývalých vojenských objektů a pozemků pod budoucími rodinnými a obytnými domy.

Parcely v Zahradním Městě nabízí radnice za 700 korun za metr čtvereční. Louny zvolily pronájem pozemků s jejich prodejem až po kolaudaci stavby. Tento systém město chrání před situací, kdy by po uzavření kupní smlouvy nový vlastník pozemek využil k jinému účelu než k rodinné zástavbě či by se zahájením stavby otálel.

Armádní majetek v účetní hodnotě 177 miliónů korun město získalo před pěti lety bezúplatným převodem. Urbanistická studie počítá v Zahradním Městě s výstavbou až 300 bytových jednotek ve vícepatrových i rodinných domech. Čtvrť by měla přirozeně splynout s okolím a stát se klidovou zónou.

Reklama

Související články

Chomutov postaví zimní stadión za 1,4 miliardy

Hokejisté a bruslaři by mohli vyjet na led nového chomutovského zimního stadiónu už za necelé dva roky. Stavba nového areálu na místě bývalých kasáren by měla...

Kvalitu stavby ohlídá stavební dozor

Stavět dům svépomocí může být výhodné pro stavaře nebo odborníka, který ovládá technologii stavění a je schopen si určité práce udělat sám. Většina lidí, kteří...

Výběr článků

Načítám